buitenland

Past u op in Amsterdam, Boston, Moskou, Rome, Londen, Madrid…

Door Servaas van der Laan - 13 januari 2015

Na de aanslagen in Parijs proberen Islamitische Staat (IS) en Al-Qa’ida de angst onder burgers in het westen uit te buiten. In vrijwel iedere westerse hoofdstad worden aanslagen aangekondigd.

‘Amsterdam in het vizier terroristen,’ was dinsdagochtend in de bekende onderstreepte blokletters te lezen op de voorpagina van De Telegraaf. Terroristen van IS roepen op obscure websites op tot het plegen van aanslagen, en daarbij wordt ook Amsterdam genoemd.

Dartpijltjes

Maar onze hoofdstad is bepaald niet de enige stad die door opjuttende haatpredikers wordt genoemd. Ook treinstations in Boston, Dallas, Virginia en Rusland zouden niet langer veilig zijn. Rusland ja, met een oppervlakte van 17.089.242 vierkante kilometers het grootste land ter wereld. Moeten de pendelaars op de vele duizenden treinstations in Rusland zich nu zorgen gaan maken?

Het lijkt alsof de moslimterroristen willekeurig dartpijltjes hebben gegooid op een wereldkaart. Alleen islamitische landen lijken te worden overgeslagen, terwijl juist daar de grootste slachtingen worden verricht.

Vaticaanstad

Want naast de straten en de treinstations van Rusland, Boston, Dallas, Virginia en Amsterdam, waar gedreigd wordt met een radioactieve aanval, zullen er ‘bommen klinken in San Francisco en België’ en zullen er ‘silencers worden gevoeld’ in Londen, Madrid en Sydney.

En ook Rome, met in het bijzonder Vaticaanstad, mag zich opmaken voor een ‘islamitische verovering’. Op de cover van ‘jihadglossy’ Dabiq wapperde de vlag van IS boven op de obelisk op het Sint-Pietersplein. Italiaanse autoriteiten hebben de beveiliging bij toeristische attracties versterkt, maar ontkennen dat er serieuze dreiging zou zijn.

Dreiging?

Is de kans op een aanslag nu echt groter? De propagandisten van IS willen het u graag doen geloven. Enige alertheid kan nooit kwaad, maar laat het niet omslaan in paniek. De oproep om westerse doelen te bestoken en ‘Europa in brand te zetten’ is niet bepaald nieuw.

Na de ‘succesvolle’ aanslagen in Parijs krijgen de opruiende woorden wel opeens extra gewicht. Burgers zijn bezorgd en denken ‘ben ik hierna aan de beurt?’ En dat is precies wat de terroristen willen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.