buitenland

Pegida in Berlijn: ‘Wir sind das Volk’ vs ‘Wir sind die Mauer’

Door Servaas van der Laan - 05 januari 2015

Aanhangers van de Duitse Pegida-beweging zijn in Berlijn tegengehouden door een blok van extreemlinkse activisten. Het ‘Wir sind das Volk’ werd beantwoord met ‘Wir sind die Mauer’.

Het is maandagavond protestavond in Duitsland. Zoals aangekondigd gingen aanhangers van Pegida in onder meer Dresden, Berlijn en Keulen de straat op om te protesteren tegen islamitische immigranten.

Tegengeluid

Volgens Duitse media waren in Dresden, waar de protestgroepering ontstond, ongeveer 18.000 Pegida-aanhangers op de been. In de andere steden waren het er beduidend minder en spreekt men van ‘enkele honderden’.

De Pegida-demonstraties kregen in meerdere Duitse steden antwoord van een tegengeluid. In hoofdstad Berlijn vormden aanhangers van de extreemlinkse partij Die Linke een blok om de Pegida-demonstranten tegen te houden. De Pegida-leus ‘Wir sind das Volk’ (wij zijn het volk) werd door de linkse activisten beantwoord met ‘Wir sind die Mauer’. Beide leuzen refereren uiteraard aan de val van de Berlijnse muur in 1989. De politie dwong de ‘blokkeerders’ de weg vrij te maken voor de Pegida-aanhangers.

Anti-nazi’s

In Berlijn was ook de sociaaldemocratische SPD van de partij. Aanhangers van de SPD toonden spandoeken met swastika’s waardoor een streep was gezet. ‘Berlijn tegen nazisme’ is te lezen op de spandoeken. Ook Justitie-minister Heiko Maas liep mee met deze SPD-actievoerders.

Opvallend is dat ook de Berlijnse senaat en de Duitse regering duidelijk positie kiezen in de strijd tussen de twee kampen. Uit protest tegen Pegida werd de verlichting van de Brandenburger Tor uitgeschakeld.

Licht uit

Vergelijkbare acties waren de afgelopen weken ook in Dresden te zien. Hier werd de verlichting van het beroemde operagebouw Semperoper uitgezet en bleef de ‘glazen fabriek’ van autofabrikant Volkswagen in Dresden donker. Ook de dom van Keulen, waar vanavond door voor- en tegenstanders van Pegida werd gedemonstreerd, bleef maandagavond zonder verlichting.

Bondskanselier Angela Merkel, die in haar nieuwjaarstoespraak zich ook al uitsprak tegen Pegida, riep maandag in Neustrelitz op tot een protest tegen Pegida. ‘We moeten laten zien dat rechts-extremisme, xenofobie en antisemitisme geen plaats hebben in onze maatschappij,’ zei Merkel die daarop door Pegida-aanhangers werd uitgefloten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.