buitenland

Pegida woensdag de straat op in Leipzig: ‘geen terreurdreiging’

Door Elif Isitman - 20 januari 2015

Woensdag gaan 60.000 Pegida-aanhangers de straat op in de Duitse stad Leipzig. Er staan 19 tegendemonstraties gepland.

Het lijkt erop dat veel mensen vanuit Dresden naar Leipzig zullen gaan. In totaal zou 60.000 man zich hebben aangemeld voor de demonstratie van Pegida, of ‘Legida’ in dit geval. Pegida-leider Lutz Bachmann riep daar maandag ook toe op.

Terreurdreiging

Staatssecretaris van het Saksische ministerie van Binnenlandse Zaken Michel Wilhelm (CDU) bevestigt het aangemelde aantal, schrijft de Frankfurter Allgemeine. Een demonstratieverbod is daar niet aan de orde. Volgens Wilhelm bestaan er in Leipzig namelijk geen ‘specifieke dreigingen’ voor terreur, zoals die wel in Dresden bestaan.

Hij hoopt dan ook dat de demonstraties morgen vreedzaam verlopen. Leipzig brengt tot 4.000 politieagenten op de been om de vrede te bewaren tijdens de betogingen.

Relschoppers

Vorige week trokken enkele honderden linkse autonomen vorige week rellend door Leipzig, uit protest tegen anti-islambeweging Pegida. De sfeer was daarbij grimmig: de relschoppers gooiden stenen en rookbommen naar politieauto’s en trokken verkeersborden uit de grond. Veel Pegida-aanhangers vinden dat ‘gewelddadig links’ niet of nauwelijks wordt aangepakt, waardoor er naar verwacht ook meer Pegida-aanhangers in Leipzig zullen demonsteren op woensdag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.