buitenland

‘Politieman’ van Islamitische Staat onthoofd in Syrië

Door Elif Isitman - 06 januari 2015

Een aanvoerder van de ‘IS-politie’ is onthoofd aangetroffen in het oosten van Syrië. Het is niet duidelijk wie de terrorist heeft gedood en waarom.

De man was lid van al-Hesbah, de zelfverklaarde politiemacht van Islamitische Staat (IS), en heeft zelf ook onthoofdingen op zijn geweten. Al-Hesbah staat erom bekend slachtoffers te onthoofden als sanctie voor overtredingen van de streng-islamitische sharia-wetgeving, zoals blasfemie, homoseksualiteit en overspel.

Sigaret

De man werd aangetroffen vlakbij een energiecentrale in de stad al-Mayadeen, ruim 400 kilometer ten noordoosten van de Syrische hoofdstad Damascus. Dit meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten aan persbureau Reuters.

In al-Mayadeen werden meer pogingen gedaan om IS-leden te vermoorden: in de stad probeerde een automobilist een terrorist aan te rijden en werd een ander aangevallen en raakte zwaargewond door een motorrijder met een zwaar metalen wapen.

Het is niet duidelijk wie de man heeft onthoofd en waarom. Het lichaam vertoonde tekenen van marteling en hij had een sigaret in zijn mond. Op zijn lichaam was de tekst ‘Dit is het kwaad, jij sjeik,’ geschreven. Bewoners van de door IS gecontroleerde gebieden verklaarden dat de terreurgroep roken in het openbaar recentelijk heeft verboden, wat mogelijk de sigaret bij het lijk verklaart.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.