buitenland

Regering en president van Jemen dienen ontslag in

Door Elif Isitman - 22 januari 2015

De Jemenitische regering heeft donderdag haar ontslag aangeboden aan president Abd-Rabbu Mansour Hadi. Vlak daarna kwamen er berichten dat hij zelf ook zijn ontslag zou hebben ingediend.

Premier Khaled Bahah verklaarde dat de regering geen zin heeft om te worden ‘meegetrokken in een destructief politiek doolhof’.

Er was in eerste instantie nog onduidelijkheid over of president Hadi zelf ook zou opstappen maar volgens persbureau Reuters heeft inmiddels ook de president zijn ontslag ingediend. Het Franse persbureau AFP meldt echter dat het Jemenitische parlement zijn ontslag niet accepteert. Het parlement komt vrijdag in een spoedzitting bijeen.

Macht

Mochten de ontslagen uiteindelijk doorzetten, dan krijgen de sjiitische opstandelingen van de Houthi-minderheid in het Arabische land impliciet meer macht. In september namen zij het grootste gedeelte van de hoofdstad Sana’a in en afgelopen maandag vielen zij het presidentieel paleis binnen.

De Houthi’s beweerden niet uit te zijn op de val van de president. Hadi verklaarde woensdag dat hij bereid was ‘concessies’ te doen aan de rebellen, onder meer door delen van de grondwet te herschrijven. De Houthi’s voelen zich achtergesteld. Waar de sjiitische minderheid eerst meer autonomie in het noorden van het landen wenste, begonnen de Houthi’s vorig jaar aan een mars naar het zuidelijker gelegen Sana’a. Volgens bronnen binnen de Jemenitische overheid signaleerde de inval in het paleis ‘de voltooiing van een staatsgreep’.

President

Hadi werd in februari 2012 als president beëdigd. Hij beloofde toen een dialoog aan te gaan met alle politieke krachten en de veiligheid in het land te herstellen. De onrust bleef echter groot. Niet alleen werd Hadi geconfronteerd met een opstand van de sjiitische Houthi’s, maar ook is in het land de terreurbeweging Al-Qa’ida op het Arabisch Schiereiland (AQAS) actief. Een van de twee Kouachi-broers die twee weken geleden verantwoordelijk waren voor de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, had een training in Jemen gevolgd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.