buitenland

Regio rond Nigeria zet aanval in op ‘kalifaat’ Boko Haram

Door Tom Reijner - 16 januari 2015

Tsjaad stuurt troepen naar Kameroen om dat land te helpen bij de strijd tegen Boko Haram. Daardoor krijgen de pogingen om het zelfverklaarde ‘kalifaat’ van de islamitische terreurbeweging te vernietigen een regionaler karakter.

Dat meldt BBC vrijdag.

De terroristen zijn niet alleen actief in Nigeria, waar zij met grote regelmaat massaslachtingen aanrichten onder de lokale bevolking, maar ook in Kameroen en rond het Tsjaadmeer, dat op de grens tussen Tsjaad, Niger, Kameroen en Nigeria ligt.

Halsoverkop

De afgelopen week wist Boko Haram hier terreinwinst te boeken. De regering van Tsjaad blijft, met de extremisten voor de deur, niet langer werkeloos toekijken. Vandaar dat zij heeft besloten om soldaten naar Kameroen te sturen.

Het regeringsleger van dat land vecht tegen Boko Haram in het noorden van het land, nadat de vrouw van vicepremier Amadou Ali werd ontvoerd in juli, vermoedelijk door leden van de terreurgroep.

Deze week moesten de meeste inwoners van Kolofata, een stad in het noorden van Kameroen, halsoverkop huis en haard verlaten, na een aanval door Boko Haram. In een vier uur durende schotenwisseling wisten de regeringsmilitairen 143 militanten te doden, zeggen verslaggevers van het Amerikaanse medium Bloomberg.

Massaslachting

Het in 2002 opgerichte Boko Haram, dat letterlijk ‘westers onderwijs is zondig‘ betekent, heeft duizenden doden op zijn geweten. Vorige week richtten de terroristen een massaslachting aan onder inwoners van Baga en Doron in het noordoosten van Nigeria. Volgens officiële bronnen zijn er honderden mensen om het leven gekomen, maar Amnesty International sprak van 2.000 vermoorde mensen.

Bij de bloedige aanval werden zeker 3.700 gebouwen vernietigd. Een van de twee steden is met de grond gelijkgemaakt. Naar verluidt gingen de moslimextremisten op brommers de bevolking van ten minste zestien dorpen en stadjes in de buurt te lijf.

Satellietbeelden

Satellietbeelden tonen volgens de mensenrechtenorganisatie aan wat er is aangericht. Op de infraroodbeelden vóór de massaslachting (op 2 januari) zijn gebouwen en bomen in de eens dichtbevolkte dorpen rood gekleurd.

Op beelden na de aanval (op 7 januari) is er vooral heel veel grijs te zien en is de rode kleur, op een aantal plekken na, verdwenen.

De terroristen laten zich inspireren door Islamitische Staat, die in de veroverde gebieden in Syrië en Irak een kalifaat uitriep. Ook Boko Haram claimt nu een eigen ‘islamitisch rijk’ te hebben, dat uit 20.000 vierkante kilometer zou bestaan. De Nigeriaanse overheid krijgt kritiek van de buurlanden, omdat deze te weinig zou doen om de terroristen te verslaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.