buitenland

‘Russische troepen in Oekraïne’: Poetin voert druk op

Door Laura van Dijk - 19 januari 2015

Twee Russische bataljons zouden maandag de Oekraïense-Russische grens zijn overgestoken. De gevechten zijn sinds enkele dagen weer hevig opgelaaid.

Dat meldt de Nationale Veiligheidsraad van Kiev.

Het Russische ministerie van Defensie wilde niet reageren op de berichten. Bij gevechten in het oosten van Oekraïne aan het bijna 350 kilometer lange front zijn de afgelopen 24 uur tenminste 23 mensen omgekomen. Meer dan 150 mensen raakten gewond.

De strijd om het vliegveld van Donetsk heeft maandagmiddag volgens de woordvoerder van het leger zeker drie militairen het leven gekost, ongeveer 66 raakten gewond. Onder de pro-Russische separatisten zijn acht doden te betreuren en zijn er 33 gewonden gevallen.

Staakt-het-vuren

Ook zouden zeker twaalf burgers zijn omgekomen, er zijn er 56 gewond geraakt. Rusland riep zondag op tot een staakt-het-vuren. Het Kremlin zegt dat ‘ze de separatistische strijders willen overtuigen een wapenstilstand te accepteren’. Kiev zou hebben besloten de gevechten in Donetsk te hervatten.

Rebellenleider Aleksander Zachartsjenko riep maandagochtend nog de overwinning uit in de strijd om de luchthaven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.