buitenland

Staatsgreep in Jemen? ‘Sjiitische rebellen bezetten paleis’

Door Tom Reijner - 20 januari 2015

Houthi-rebellen hebben dinsdag het presidentiële paleis in de Jemenitische hoofdstad Sana’a bestormd, nadat zij het enorme complex dagenlang omsingelden. Er zijn berichten dat de sjiitische opstandelingen het gebouw zijn binnengegaan.

Dat melden verschillende persbureaus, waaronder Reuters en het Franse AFP, maar volgens een bron in Sana’a zijn de rebellen het paleis nog niet binnengegaan, maar zou dit wel ophanden zijn.

Staatsgreep

De Houthi’s hebben naar verluidt een korte, maar felle strijd geleverd met bewakers en veiligheidstroepen. Die moeten president Abd-Rabbu Mansour Hadi beschermen. Er is onduidelijkheid over de verblijfplaats van de president.

De laatste ontwikkelingen voeden de angst dat er sprake is van een staatsgreep. Bewakers zouden het terrein rond het paleis aan de Houthi’s hebben overgedragen.

Een bestand dat onlangs werd gesloten, werd al snel geschonden. Dit weekeinde wisten gewapende mannen al de rechterhand van de president, Ahmed Awad bin Mubarak, te ontvoeren, waarmee de onrust in het armlastige land verder werd aangewakkerd. Bin Mubarak (46) geldt als een van de opkomende politici in Jemen, en kwam vooral op na het vertrek van ex-president Ali Abdullah Saleh.

Het was een bloedig weekeinde rond en in de hoofdstad Sana’a: er vielen meer dan honderd doden en de rebellen wisten steeds meer terrein te veroveren.

Achtergesteld

De Houthi’s voelen zich achtergesteld. Waar hun grieven zich eerst vertaalden in een wens naar meer autonomie in het noorden van het land, begonnen zij vorig jaar aan een mars naar het zuidelijker gelegen Sana’a.

Sinds september controleren de rebellen grote delen van de hoofdstad. In een akkoord dat met de Jemenitische regering werd gesloten, spraken zij af dat de president kon blijven zitten.

Hak

In Jemen denken veel mensen dat de rebellen worden aangestuurd door Iran. De Islamitische Republiek zou daarmee onrust willen zaaien onder soennieten en daarmee vooral de machtige buur Saoedi-Arabië een hak willen zetten. Iran en Saoedi-Arabië zijn elkaars rivalen als het gaat om de macht in de regio. Het Westen ziet de gebeurtenissen met lede ogen aan: het armste Arabische land vervalt vermoedelijk verder in chaos.

Er is al jaren geen sprake meer van een goed georganiseerd centraal gezag. Buiten de hoofdstad heeft het regime weinig te zeggen en bovendien krijgt het ook nog eens flinke tegenstand van terreurbeweging Al- Qa’ida op het Arabisch Schiereiland, die onlangs nog de aanslag op Charlie Hebdo claimde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.