buitenland

Terreurdreiging in Frankrijk: vijf Tsjetsjenen gearresteerd

Door Servaas van der Laan - 20 januari 2015

De Franse politie heeft afgelopen nacht in het zuiden van het land vijf Tsjetsjenen gearresteerd die van plan waren een aanslag te plegen. Bij huiszoekingen werden explosieven gevonden.

Bij huiszoekingen in Béziers en Montpellier in het zuiden van Frankrijk heeft de politie dinsdagochtend vijf terreurverdachten aangehouden. Dat bevestigt de openbaar aanklager Yvon Calvet aan de lokale krant Midi Libre.

Aanslag

Volgens de krant waren de vijf van plan om een aanslag te plegen. De openbaar aanklager kan dit nog niet bevestigen. Hij zegt dat hij geen details kan geven zo lang het onderzoek loopt.

Volgens Midi Libre volgde de Franse politie één van de verdachten al geruime tijd. Hij zou in november 2008 al eens een bom hebben laten ontploffen in Montpellier. Zes personen raakten daarbij gewond.

Tsjetsjenië

De terreurverdachten zijn volgens Franse media allen afkomstig uit Tsjetsjenië, een autonome, islamitische deelrepubliek in het zuiden van Rusland. In het gebied wonen overwegend soennitische moslims die op eigen grondgebied strijden voor onafhankelijkheid maar ook in andere delen van de wereld de wapens oppakken.

Zo is bekend dat meerdere Tsjetsjeense rebellen zich bij de strijd tegen de door Moskou gesteunde Syrische president Bashar al-Assad hebben aangesloten. Zij zouden zich hebben verenigd in de groepering ‘kalifaat van de Kaukasus’.  Ook de zogenoemde ‘Boston bombers’ waren van Tsjetsjeense afkomst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.