buitenland

Tijdcapsule uit 1795 geopend: wat komt er tevoorschijn?

Door Laura van Dijk - 07 januari 2015

Woensdag werd een tijdcapsule uit 1795 vol oude munten en documenten geopend in het Boston Museum of Fine Arts. Röntgenfoto’s toonden een jaar geleden al wat er in de kist zit, de grote vraag was echter in welke staat de inhoud verkeert.

Vorig jaar werd de tijdcapsule tijdens een renovatie gevonden in een overheidsgebouw in Massachusetts.

Het eenvoudige koperen kistje was ingemetseld in een leeuwenstandbeeld in het Massachusetts Statehouse en het kostte onderzoekers zeven uur om de capsule uit het beton te bevrijden.

Grote namen

Volgens het museum is de capsule in 1795 verborgen door gouverneur en founding father Samuel Adams en patriot uit de Amerikaanse Revolutie Paul Revere.

Deze grote namen maken de vondst van het kistje extra bijzonder. In geschiedenisboeken in de Verenigde Staten is nu nog te lezen over het dappere optreden van Revere en hoe hij de revolutionairen probeerde te waarschuwen voor de in aantocht zijnde Britten.

Koeienhuid

De röntgenbeelden toonden dat de capsule munten, een gegraveerde zilveren plaat, een koperen medaille met een afbeelding van George Washington, het zegel van het Gemenebest van Massachusetts, kaarten en andere documenten bevatte.

De kist, met een grootte van een A5’je en gewicht van ongeveer 4,5 kilo, is voor het laatst gezien in het jaar 1855. Bij de eerste vondst van het relikwie in een hoeksteen van gebouw was de capsule in koeienhuid verpakt.

Zorgvuldigheid

De vinders maakten de kist destijds schoon met zuur: wetenschappers waren bang dat de behandeling de documenten zou hebben aangetast. Het openen van een tijdcapsule moet voorzichtig worden aangepakt, schrijft NPO Geschiedenis. Daarom werd de inhoud van deze vondst pas na een jaar onthuld.

In de meeste gevallen heeft een tijdcapsule een koperen of tinnen omhulsel. In die metalen kunnen zich, zeker na zoveel jaar, giftige stoffen bevinden.

Na een ceremonie van vier uur bleek dat de documenten inderdaad niet allemaal meer leesbaar waren: ze zaten erg strak opgerold in de kleine kist.

Het uitrollen van zulke documenten vergt veel geduld, het papier kan zomaar uit elkaar vallen. Museumonderzoeker Pam Hatchfield merkte wel op dat de documenten ‘in verrassend goede staat waren’.

Boodschap

De twee dozijn gouden en zilveren munten uit 1852 en 1855 zijn later met enkele andere voorwerpen aan de inhoud toegevoegd met als doel geluk te brengen.

De zilveren plaat is door Revere zelf gegraveerd. De documenten bleken vijf kranten uit de tijd dat de Verenigde Staten slechts in het oosten was gevestigd, verschillende visitekaarten en de voorpagina van het koloniale archief van Massachusetts.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.