buitenland

Twee jihadisten dood bij actie van Belgische politie

Door Elif Isitman - 15 januari 2015

Bij een anti-terreuractie van de Belgische politie in de Waalse plaats Verviers zijn donderdag twee doden en een zwaargewonde gevallen. De politie viel een woning binnen.

Dat melden Belgische media. De politie viel rond 17.45 een woning binnen in Verviers, een plaats ten oosten van Luik.

Volgens de Belgische zender RBTF was de aanval van de politie gericht op een ‘vermeende terroristische groep in Verviers’. Ook zouden er verschillende arrestaties zijn verricht.De anti-terreuroperatie zou deel uitmaken van een internationale operatie waarbij zeven landen betrokken zijn. Ook in Jemen zouden dergelijke operaties aan de gang zijn. De krant De Morgen schrijft dat het terreurniveau in België is verhoogd voor politie- en gerechtsgebouwen.

De drie zouden moslimterroristen zijn die van plan waren een aanslag te plegen op het politiebureau.

‘Tweede Parijs’

De terreurverdachten hadden banden met Islamitische Staat (IS) en zouden teruggekeerde Syriëgangers zijn, schrijft Het Nieuwsblad. Gerechtelijke bronnen zeggen tegen de Belgische krant dat hiermee ‘een tweede Parijs’ is vermeden.

De politie ging tot actie over omdat er vermoedens bestonden dat de verdachten donderdag zouden toeslaan. Donderdagochtend zouden al twee verdachten in Zaventem, vlakbij Brussel, zijn aangehouden.

In Molenbeek, een deelgemeente van Brussel, heeft de politie een man aangehouden die in de metro een wapen droeg en ‘Allahu akbar’ schreeuwde. Het metroverkeer werd daarop kort stilgelegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.