buitenland

‘Twee terreurverdachten Verviers naar Spanje gevlucht’

Door Servaas van der Laan - 20 januari 2015

Twee terrorismeverdachten die wisten te ontkomen aan de politieacties in Verviers verblijven mogelijk in Spanje. De Franse politie heeft een opsporingsbericht naar de twee mannen overgedragen aan Spaanse collega’s.

Zaiud Korllis en Abdelmounaim Haddad worden door de Belgische autoriteiten verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Bij een grote politieactie, waarbij twee terreurverdachten werden gedood, sloegen zij op de vlucht.

Vlucht naar Spanje

Volgens de Franse politie is het tweetal naar Spanje gevlucht. Dit hebben zij laten weten aan Franse collega’s,’ meldt de Spaanse krant Gaceta. ‘Ze zijn gewapend en gevaarlijk,’ is te lezen op het opsporingsbericht dat de Spaanse politie ontving.

Op donderdag 15 januari kreeg de Spaanse Guardia Civil een bericht uit Frankrijk dat de Belgische terreurverdachten vermoedelijk in Frankrijk op doorreis naar Spanje waren. Op zaterdag ontvingen agenten van de Spaanse nationale politie foto’s en beschrijvingen van het tweetal. Overigens zijn deze foto’s door Interpol in heel Europa verspreid, maar volgens Franse politie is het zeer aannemelijk dat de twee in Spanje zijn.

Springplank

Gaceta meldt dat Spanje vermoedelijk wordt gebruikt als springplank voor voortvluchtige jihadisten die naar veilige havens in Jemen, Irak en Saoedi-Arabië willen vluchten. De terrorist Amedy Coulibaly, die vijf personen doodschoot in Parijs, verbleef rond de jaarwisseling in Madrid waar hij onder anderen zijn vriendin Hayat Boumeddiene op het vliegtuig naar Istanbul zette. Hoe de jihadisten erin slagen de Spaanse autoriteiten te misleiden, vermeldt het bericht in de Spaanse krant niet.

De Spaanse politie is intussen druk bezig met vier mannen die maandag een politiebureau in de Madrileense voorstad Fuenlabrada aan het observeren waren. De mannen, drie Tunesiërs en een asielzoeker, vielen op omdat ze foto’s maakten van het gebouw, politievoertuigen en agenten. Ook in Spanje is na de aanslagen in Parijs het dreigingsniveau voor terrorisme verhoogd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.