buitenland

Ultimatum verstreken: wat gebeurt er nu met gijzelaars IS?

Door Servaas van der Laan - 29 januari 2015

De zon is ondergegaan in Mosul en daarmee is het ultimatum uit een videoboodschap van Islamitische Staat (IS) om de terrorist Sajida al-Rishawi vrij te laten verstreken. Het lot van de gegijzelde Jordaanse piloot en de Japanse journalist is nog ongewis.

De regering van Jordanië had donderdag tot zonsondergang in Mosul de tijd om de Iraakse terrorist Sajida al-Rishawi vrij te laten. In ruil voor haar vrijlating zou de Japanse journalist Kenji Goto door de terroristen van IS vrij worden gelaten én zou het leven van de Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh worden gespaard. Dit was althans te horen in een onheilspellende audioboodschap waarvan de authenticiteit niet kon worden bevestigd.

Verwarring

Die boodschap zorgde donderdag voor verwarring, omdat Jordanië aanvankelijk had afgesproken om al-Rishawi te ruilen voor de Jordaanse piloot wiens toestel boven door IS bezet gebied was gecrasht.

De Jordaanse regering zei bereid te zijn de vrouwelijke terrorist vrij te laten, maar dan moest er wel een teken van leven komen van de piloot. En dat teken hebben de Jordaanse autoriteiten nog niet gekregen. En toen kwam donderdag dat ultimatum waarbij opeens de Japanse journalist was betrokken.

Nu dat ultimatum is verstreken, is de situatie er rond de gijzelaars niet duidelijker op geworden. In de audioboodschap werd gezegd dat de de piloot zou worden gedood als al-Rishawi niet zou worden vrijgelaten voor zonsondergang. Een bevestiging van dit tragische lot voor de Jordaniër is vooralsnog niet gekomen.

Moaz al-Kasasbeh werd in december gevangengenomen door de terroristen. Hij bestuurde een straaljager van de internationale coalitie, maar crashte boven het IS-bolwerk Raqqa.

Vervolgens gijzelde IS vorige week twee Japanners Kenji Goto en Haruna Yakawa nadat de Japanse premier Shinzo Abe had aangekondigd 200 miljoen dollar aan humanitaire hulp aan Syrië en Irak te geven.

IS nam beide mannen toen gevangen en eiste 200 miljoen dollar losgeld van de Japanse regering. Die gaf hier niet aan toe. Als gevolg daarvan blijkt Haruna Yukawa te zijn onthoofd door de terreurgroep.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.