buitenland

‘Verdachten aanslag Charlie Hebdo op zwarte lijst Verenigde Staten’

Door Shari Deira - 09 januari 2015

De broers Chérif (32) en Saïd Kouachi (34), die worden verdacht van de aanslag op Charlie Hebdo, stonden op de zwarte lijst van de Verenigde Staten. Ze kwamen voor in de terrorismedatabase van het land stonden ‘al jaren’ op de no-fly-lijst.

Bronnen in Amerikaanse en Franse media zeggen dat de twee Frans-Algerijnse mannen bekend stonden als ‘verdachte internationale terroristen’.

Training

De oudste broer Saïd werd in 2011 getraind door Al-Qa’ida op het Arabisch Schiereiland in Jemen, melden functionarissen aan NBC News. De training zou enkele maanden hebben geduurd en hij zou onder meer hebben geleerd om met wapens om te gaan.

Veel jihadisten die zijn getraind in Jemen leren ook om bommen te maken, dus de kans bestaat dat Saïd Kouachi ook dat heeft geleerd. In tegenstelling tot zijn jongere broer is Saïd nooit veroordeeld in Frankrijk vanwege banden met terreur.

Zijn naam komt ook voor in een onderzoek naar een gevangenisuitbraak in 2010, maar er was onvoldoende bewijs om Saïd te veroordelen.

Aanslag

De jongere van de twee, Chérif, werd in 2008 veroordeeld voor het ronselen van jihadisten voor de oorlog in Irak. Op 22-jarige leeftijd werd hij in 2005 al een keer gearresteerd omdat hij samen met een andere man van plan was te vertrekken naar Syrië en Irak voor training.

Zijn advocaat zei eerder al dat Chérif Kouachi niet bekendstond als extremist. ‘Hij rookt, drinkt, heeft geen baard en slaapt met zijn vriendin voor ze getrouwd zijn,’ zei Vincent Ollivier eerder tegen de Franse krant Libération. Hij werkte als pizzabezorger.

De vraag is hoe de twee mannen uit het oog van veiligheidsdiensten zijn verdwenen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zei eerder al dat het duo in de gaten werd gehouden, maar dat er geen aanwijzingen waren dat zij een aanslag voorbereidden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.