buitenland

Vertrek Pegida-leider: hoe verliepen de demonstraties daarna?

Door Elif Isitman - 21 januari 2015

Woensdagavond demonstreerde Pegida in de Duitse stad Leipzig. Kort daarvoor werd bekend dat de oprichting en leider van de anti-islambeweging Lutz Bachmann was teruggetreden. Hoe verliepen de demonstraties in Leipzig?

Bachmann trad af nadat ophef was ontstaan over een foto die hijzelf op zijn Facebookpagina had gezet. Daarop was hij te zien met een Hitlerkapsel en bijpassend snorretje. Bachmann zelf noemde de foto een ‘grap’.

‘Rot op’

Het bericht van zijn aftreden kwam kort voordat in Leipzig de demonstratie begon. Legida, de Leipzigse variant van Pegida, verwachte 40.000 mensen op de demonstratie maar volgens berichten van de Duitse politie zijn het er uiteindelijk hoogstens tussen de 12.000 en 13.000, schrijft de Duitse website Focus.

Wel was er een veel groter aantal tegendemonstranten die op het centrale Augustusplein Pegida-aanhangers trachtten tegen te houden en massaal ‘rot op’ en ‘nazi’s weg’ scandeerden. Er waren in totaal negentien tegendemonstraties gemeld.

De politie in Leipzig was met ruim 4000 mensen op de been en sprak tijdens de demonstraties slechts van kleine incidenten. Actievoerders bekogelde bijvoorbeeld de politie met flessen en vuurwerk. Winkeliers hadden hun zaak uit voorzorg hun zaak voortijdig gesloten. Uit afkeuring van de Legida-betoging was bij een aantal prominente gebouwen, zoals het concertgebouw het Gewandhaus, de buitenverlichting uitgeschakeld.

Tuig

Na het verschijnen van de Hitler-foto van Bachmann, ontstond er commotie binnen de groep. De ‘grap’ viel, vooral in Duitsland waar de kwestie Hitler nogal gevoelig ligt, niet goed.

Vicevoorzitter Rene Jahn maakte in de media gelijk toespelingen naar een mogelijk vertrek van Bachmann. De voorzitter trad inderdaad aan het einde van woensdagmiddag af en legde per direct al zijn functies binnen Pegida neer.

Het Openbaar Ministerie in Dresden maakte verder bekend onderzoek te gaan doen naar Bachmann wegens ‘volksophitsing’. Het OM gaat daarbij kijken of de begeleidende teksten bij de foto ook van de voormalige Pegida-leider afkomstig zijn. In de bijgaande teksten werden immigranten beschreven als ‘beesten, tuig en vuilnis’.

Antwerpen

Woensdag werd ook bekend dat een voor maandag georganiseerde Pegida-betoging in Antwerpen is verboden door burgemeester Bart de Wever. Volgens het stadsbestuur van Antwerpen vormt zowel de mars van Pegida Vlaanderen als die van Hart boven Hard, een organisatie die strijdt voor gelijkheid, een te groot risico voor de openbare veiligheid.

In heel België is het verhoogde dreigingsniveau nog van kracht. De politie verwacht dat er veel agenten nodig zouden zijn om de demonstraties te beveiligen en bracht een negatief advies uit over de manifestaties. Het stadsbestuur heeft dit advies vervolgens opgevolgd.

Pegida Vlaanderen verklaarde woensdag het besluit van Antwerpen te ‘respecteren’ en zal de actie uitstellen. Woordvoerder Wim van Rooy vindt dat de dreiging op zich al een bewijs is dat Pegida ‘een punt heeft’. De organisatie van Hart boven Hard wil nu maandag ter vervanging van de afgeblazen demonstratie een virtuele actie starten via sociale media. De organisatie van Pegida Vlaanderen wil maandag in overleg met de politie om een nieuwe datum in te plannen. De woordvoerder verklaart wel dat dit echter pas na een verlaging van het Belgische dreigingsniveau zal gebeuren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.