buitenland

Vrees voor escalatie Oekraïne ‘na aanval op nationalisten’

Door Tom Reijner - 20 januari 2015

Zeker dertien mensen raakten gewond toen zich in Charkov, een stad in het oosten van Oekraïne, een explosie voordeed. Kiev beschuldigt Rusland ervan achter de aanslag te zitten.

De explosie is veroorzaakt door granaten, meldt de politie van het Oost-Europese land. De projectielen zouden door pro-Russische separatisten zijn afgeworpen op een groep aanhangers van de ultranationalistische beweging Rechtse Sektor (Pravy Sektor) – een radicale Oekraïense beweging die een grote rol speelde bij de verdrijving van ex-president Viktor Janoekovitsj, een jaar geleden.

Jonge nationalist

Bronnen binnen de radicale groep zeggen dat de granaten explodeerden toen bezoekers de rechtbank in Charkov verlieten. Daar was op dat moment een rechtszitting bezig, met in het beklaagdenbankje een jonge nationalist. De Rechtse Sector zwoer wraak na de aanval: ‘de pro-Russische separatisten zullen een flinke prijs zullen’.

Charkov is ver verwijderd van het ‘epicentrum’ van het conflict tussen de rebellen en het Oekraïense regering. De stad met zo’n 1,4 miljoen inwoners en centrum van de Oekraïense legerindustrie, ligt meer dan 220 kilometer van de frontlinie.

In die contreien rond de steden Donetsk en Loehansk zijn de gevechten de afgelopen dagen ook weer opgelaaid. Die hevige gevechten leiden tot zorgen bij waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE). Die waarschuwen dat de nu maandenlange strijd rond de luchthaven van Donetsk zich uitbreidt richting het stadscentrum.

Vooral kinderen lijken het slachtoffer te worden van het hernieuwde geweld, aldus een woordvoerder van de OVSE, die de situatie omschrijft als ‘afschuwelijk’. Bij bombardementen op Gorlovka door het Oekraïense leger zouden zeker dertig burgers zijn omgekomen, melden verschillende Russische media, waaronder Itar-Tass.

Mobilisatie

Oekraïne is intussen begonnen met de mobilisatie van 50.000 reservisten. Op de staats-tv was dinsdag te zien hoe jonge mannen door artsen worden gekeurd en wapens en uniformen krijgen.

De militairen, die in april en juni worden ingezet, zijn vooral opgeroepen om collega’s die al lange tijd aan het front hebben doorgebracht, af te lossen, meldt het Oekraïense ministerie van Defensie.

Blijkbaar verwacht Kiev dat de strijd tot na de winter aanhoudt, en dat van een duurzame vredesoplossing voorlopig geen sprake zal zijn. Dit zijn ‘oorlogsvoorbereidingen’, vinden de separatisten, waarop volgens hen een ‘gepast antwoord’ zal komen.

Ook Moskou reageert boos op het besluit tot mobilisatie. Eventueel vredesoverleg wordt hiermee ‘ernstig in gevaar gebracht’. Voor het einde van deze maand staan in Astana, de hoofdstad van Kazachstan, besprekingen over het conflict op de agenda.

De deelnemende landen zijn Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland. Sinds april vorig jaar zijn er in het conflict ongeveer 5.000 mensen om het leven gekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.