buitenland

Waarom Mitt Romney geen gooi doet naar presidentschap Amerika

Door Tom Reijner - 30 januari 2015

De Amerikaanse politicus Mitt Romney (67) doet geen derde poging om president te worden van de Verenigde Staten. De Republikein laat dat vrijdag weten in een persconferentie,

Dat melden verschillende buitenlandse media, waaronder BBC News.

Beslissing

Het is volgens hem ‘de beste beslissing’ die hij kon nemen, weet CBS News. Andere leiders binnen de Republikeinse partij verdienen volgens hem nu een kans om de volgende kandidaat te worden.

Zij zijn beter in staat om de presidentskandidaat bij de Democraten (Hillary Clinton gooit hoge ogen) te verslaan, aldus Romney. ‘Ik verwacht en ik hoop dat dit het geval is.’ Ook als ‘de omstandigheden’ veranderen, zal hij hoogstwaarschijnlijk niet op zijn beslissing terugkomen. ‘Ik neem geen donaties in ontvangst en ik huur geen campagneteam in.’

Verbazing

De aankondiging zorgt toch voor enige verbazing, omdat er eerder vandaag werd gemeld door onder meer persbureau Bloomberg dat Romney vandaag juist wel zijn presidentschap bekend zou gaan maken.

Blijkbaar zijn zij op het verkeerde been gezet doordat Romney vermogende mensen uit zijn achterban had uitgenodigd voor ‘een update’. Die bleek dus te bestaan uit de mededeling dat hij niet deelneemt in de aanloop naar ‘2016’.

De afgelopen tijd waren er sterke geruchten dat de ex-gouverneur van Massachusetts een campagne aan het voorbereiden was en onder meer steun zocht bij sponsors.

Romney was bij de presidentsverkiezingen van 2012 de directe tegenstander van zittend president Barack Obama, maar verloor die, ondanks het feit dat de huidige Amerikaanse president geen goede indruk maakte tijdens de live-debatten op tv.

Andere naam

Een andere naam die binnen de Republikeinse partij nadrukkelijk de ronde doet, is die van Jeb Bush, oud-gouverneur van Florida – en broer van oud-president George W. Bush (2001-2009) en zoon van tevens ex-president George H.W. Bush (1989-1993).

Jeb Bush overweegt om deel te nemen aan de strijd om de Republikeinse kandidatuur. De presidentsverkiezingen zelf zijn in november volgend jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.