buitenland

Wat de mensensmokkelaars verdienden aan stuurloos schip

Door Tom Reijner - 04 januari 2015

De bemanning van vrachtschip Ezadeen, die ervandoor ging en honderden immigranten aan hun lot overliet, heeft goed verdiend aan de vluchtelingen. Volgens de Italiaanse politie hebben zij zo’n 3 miljoen dollar (2,5 miljoen euro) gekregen van de vluchtelingen.

Volgens de Italiaanse autoriteiten heeft iedere vluchteling zo’n 4.000 tot 8.000 dollar betaald, schrijft de BBC.

Ruim

De bemanning ging er, vermoedelijk, vandoor in een reddingsboot en 359 illegalen aan boord van het schip werden opgesloten in het ruim. Het volgepakte vaartuig voer in de Ionische Zee, een deel van de Middellandse Zee tussen Griekenland en Italië.

Het schip ligt nu in de haven van het Italiaanse Corigliano Calabro, nadat het vrijdag door de kustwacht werd aangetroffen. Ezadeen koerste, op de automatische piloot, recht op de Italiaanse kust af totdat donderdag de motoren het begaven. Sindsdien was het schip stuurloos.

De Italiaanse kustwacht is per helikopter aan boord gekomen en heeft controle over het schip genomen om te voorkomen dat het schip op de klippen zou zijn geslagen. De meeste immigranten aan boord hadden de Syrische nationaliteit. Ze zouden allen in redelijk goede conditie zijn geweest.

Spookschepen

Het gebruik van de vrachtschepen trekt rijkere vluchtelingen aan dan de immigranten  die normaal gesproken de kust bereiken, vaak in gammele bootjes, zoals op het eiland Lampedusa. ‘Ze dragen betere kleding en zijn beter georganiseerd. Ze zijn ook minder wanhopig dan de migranten die we meestal zien,’ zegt politiechef Luigi Liguori van de Italiaanse regio Cosenza.

Volgens Frontex, de EU-missie die de grenzen van de Unie in de Middellandse Zee bewaakt, zijn de ‘spookschepen’ een nieuwe vorm van wreedheid. De migranten worden blootgesteld aan extra risico’s, terwijl de mensensmokkelaars juist minder risico lopen: zij pakken namelijk voortijdig hun biezen.

Lot

Eerder deze week werden de opvarenden (bijna 800) van het Moldavische vrachtschip Blue Sky M in veiligheid gebracht. Ook dit schip was ogenschijnlijk stuurloos nadat mensensmokkelaars ervandoor waren gegaan of zich onder de vluchtelingen hadden verstopt.

De criminelen weten maar al te goed dat de reddingsdiensten de opvarenden in de stuurloze schepen niet aan hun lot over zullen laten. Volgens de BBC begonnen zowel de Ezadeen als de Blue Sky M hun tocht in Turkije, waar de criminelen eerst vooral Libië uitzochten als vertrekpunt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.