buitenland

Wat voor een blad is door aanslag getroffen Charlie Hebdo?

Door Tom Reijner - 07 januari 2015

Het door een terreuraanslag getroffen Charlie Hebdo is een satirisch blad, dat is gevestigd in de Franse hoofdstad Parijs. Het blad verwierf in 2006 bekendheid, omdat het een spotprent afdrukte van de profeet Mohammed.

Foto’s zijn er niet in te zien: het gaat uitsluitend om tekeningen en tekst. De wortels van het satirische tijdschrift liggen bij het maandblad Hara-Kiri, opgericht in 1960.

Humor

Dat politiek-incorrecte blad ging in 1970 ter ziele, maar veranderde, na een vermoedelijk publicatieverbod van de Franse regering, de naam in Charlie Hebdo, naar de Peanuts-figuur Charlie Brown.

Sinds 1992 verschijnt het in zijn huidige vorm. De traditie van het tijdschrift is libertarisch: de humor is altijd bijtend, hard en cynisch. Het blad profileert zich op politiek gebied als links.

‘Maar we zijn vrijdenkers’, aldus een werknemer van het blad in 2012. ‘Als links ons op de zenuwen werkt, tikken we ze net zo hard op de vingers.’ Het Franse tijdschrift staat bekend als anti-fundamentalistisch. Het tijdschrift heeft een oplage van ongeveer 45.000 exemplaren.

Spotprenten

In 2006 verwierf Charlie Hebdo bekendheid, doordat het een van de tijdschriften was die de spotprenten van de profeet Mohammed afdrukte. Die werden oorspronkelijk afgedrukt in het Deense Jyllands-Posten. Het leverde het blad een rechtszaak op, die echter ongegrond werd geacht.

In 2011 herhaalde het blad deze actie, met de profeet op de cover. Het kantoor van het Franse weekblad werd in datzelfde jaar aangevallen met een brandbom.

Vermoedelijk werd die aanslag gepleegd omdat Charlie Hebdo de profeet Mohammed fictief had aangesteld als gasthoofdredacteur. Charlie Hebdo werd voor de gelegenheid omgedoopt tot Sharia Hebdo.

De redactielokalen brandden uit, computers en archieven gingen verloren. Naast de aanslag werd  ook de website van het blad door hackers belaagd.

Een uur geleden werd via het Twitteraccount van het satirische blad nog een spotprent van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi getweet: ‘Trouwens,’ laat de tekenaar Al-Baghadi zeggen, ‘nog de beste wensen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.