buitenland

Weer toestel AirAsia in problemen, passagiers weigeren vlucht

Door Tom Reijner - 04 januari 2015

Opnieuw problemen voor een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij AirAsia. Vlak voordat het toestel wilde vertrekken vanuit het Indonesische Soerabaja, viel de motor uit.

Dat gebeurde vlak voor het opstijgen, toen het toestel enkele meters had getaxied. Er was plotseling een flinke knal te horen waar de inzittenden hevig van schrokken. ‘We hoorden plotseling een hard geluid, het geluid van de motor hield op en het vliegtuig ging achteruit,’ vertelt een van de honderdtwintig passagiers aan boord, Yusuf Fitriadi

Paniek

De motorpech op hetzelfde vliegveld waarvandaan eerder rampvlucht QZ8501 vertrok, zorgde voor paniek onder de inzittenden. Het vliegtuig maakte rechtsomkeert en alle passagiers werden vriendelijk verzocht van boord te gaan, terwijl het toestel werd gerepareerd. Een piloot vertelde de passagiers dat er een storing was met de startmonitor, meldt Metro TV, een Indonesisch tv-station.

De vliegmaatschappij meldde de passagiers dat wanneer het vliegtuig zou zijn gerepareerd, ze weer verder zouden vliegen naar Bandung, de hoofdstad van de provincie West-Java op het Indonesische eiland Java.

Radar

Maar hen daarvan te overtuigen, bleek nog niet zo eenvoudig: ruim 90 procent van de passagiers weigerde de vlucht te hervatten, met in het achterhoofd wat zich een week geleden had voorgedaan.

Toen verdween op zondag een toestel met bestemming Singapore van de radar, vermoedelijk in slecht weer. Intussen zijn brokstukken gevonden in zee, waaronder mogelijk de romp van het vliegtuig, en zijn dertig lichamen geborgen.

AirAsia heeft de kosten voor het ticket aan de mensen die de vlucht weigerden voort te zetten, terugbetaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.