buitenland

Wie zijn de uitdagers van FIFA-voorzitter Sepp Blatter?

Door Laura van Dijk - 07 januari 2015

Op 29 mei op het congres in Zürich nemen kandidaten prins Ali Bin Al-Hussein van Jordanië en Jérôme Champagne het op tegen zittend voorzitter Sepp Blatter in de verkiezing om het voorzitterschap van de FIFA. Wie zijn deze uitdagers?

Om de vier jaar wordt de voorzitter van de FIFA gekozen, de afgelopen vier termijnen werden ingevuld door Sepp Blatter.

De 78-jarige Zwitser wil er graag nog een termijn aan vastknopen: ‘Mijn ambtstermijn zit er bijna op, maar mijn missie is nog niet afgerond.’ Onder zijn bewind is de FIFA onder vuur komen te liggen onder meer door corruptieschandalen.

Blatters streven is niet zonder tegenstanders. Wie zijn de kandidaten?

Sepp Blatter

Joseph Blatter is de achtste en recente voorzitter van de FIFA. Door zich weer verkiesbaar te stellen neemt hij het daarmee op tegen een van zijn oude vertrouwelingen. Zijn tegenstander Champagne was in 2002 campagneleider bij de eerste herverkiezing van Blatter.

Na een carrière als professioneel ijshockeyer en verschillende eerdere bestuursfuncties bij onder meer het Zwitsers Olympisch Comité begon Blatter vanaf 1975 bij de FIFA als technisch directeur. In de periode 1981-1998 diende hij vervolgens als algemeen secretaris.

Blatter is sinds 1998 voorzitter van de wereldwijde voetbalbond en is sindsdien niet zonder kritiek gebleven. Het Zwitserse parlement heeft hem in december vorig jaar zelfs gebrandmerkt als Politically Exposed Person.

Ali Bin Al-Hussein

Dinsdag werd bekend dat de 39-jarige Prins Ali Bin Al-Hussein van Jordanië zich ook in de strijd mengt. Na presidentschap van de Jordaanse Voetbalbond en de West-Aziatische Voetbalbond, is Al-Hussein sinds 2011 vicevoorzitter van de FIFA.

Hij werd hiermee het jongste lid van het uitvoerend comité, al werd hij door de andere leden niet met open armen ontvangen. Mocht Al-Hussein winnen dan zou hij de jongste voorzitter van de FIFA worden sinds Robert Guerin, hij was destijds 28 jaar.

Al-Hussein vindt dat het bestuur van de FIFA ‘een voorbeeld van ethiek, transparantie en goed bestuur’ zou moeten zijn.

Voor de Europese voetbalbond, die al langer aanstuurt op Blatters vertrek, geldt de prins als favoriete kandidaat. UEFA-voorzitter Michel Platini was erg verheugd over het nieuws: ‘Ik ken Prins Ali heel goed. Hij heeft de nodige geloofwaardigheid om zo’n hoog ambt te bekleden.’

Jérôme Champagne

De 56-jarige Fransman gaf januari vorig jaar aan zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, zijn doel is ‘de FIFA te moderniseren en democratiseren’.

De voormalige diplomaat bleef na Blatters overwinning in 2002 werken bij de bond tot in 2010. Hij vertrok door onenigheid met enkele leden van het uitvoerend comité van de FIFA.

Volgens Champagne heeft de strijd met het voorzitterschap niets te maken met persoonlijke ambitie: ‘Het gaat om de toekomst van het voetbal.’ Op dezelfde manier reageert hij op het bericht dat Ali Bin Al-Hussein zich in de strijd heeft gevoegd.

Champagne zei in een interview met de Duitse krant Bild: ‘Als de verkiezing weer achter gesloten deuren plaatsheeft, zou dat zeer treurig zijn en zal de gehavende reputatie van de FIFA opnieuw een klap krijgen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.