buitenland

Wie zijn het terreurkoppel Coulibaly en Boumeddiene?

Door Elif Isitman - 09 januari 2015

Vrijdagmiddag gaf de Franse politie de foto’s vrij van de twee verdachten Amedy Coulibaly en Hayat Boumeddiene. De twee worden in verband gebracht met de schietpartij op donderdagochtend in Montrouge (Parijs), waarbij een politieagente de dood vond. Wat weten we over dit stel?

Naast de schietpartij van donderdag, is Coulibaly (32) is ook degene die vrijdag een Joodse supermarkt in Port de Vincennes in zijn greep houdt. Bij de gijzeling worden vijf vrouwen en een baby vastgehouden.

Bij binnenkomst in de supermarkt zou hij ‘jullie weten wie ik ben!’ hebben geschreeuwd. Hij eist vrijdag dat de gebroeders Kouachi, die een parallelle gijzeling houden in een kleine drukkerij in de plaats Dammartin-en-Goël, een vrijgeleide krijgen. Vrijdagochtend werd bekend dat de aanslag op Charlie Hebdo van afgelopen woensdag en de schietpartij van donderdag met elkaar in verband staan.

Het is nog onduidelijk of zijn 26-jarige geliefde Hayat Boumeddiene ook direct bij de gijzeling van de Joodse supermarkt Hypercacher in Parijs is betrokken.

Terroristennetwerk

Coulibaly, geboren in Juvisy-sur-Orge in 1982, zou de gebroeders Kouachi kennen van het terreurnetwerk van Buttes-Chaumont. Het terreurnetwerk rekruteerde jihadstrijders voor de strijd voor Al-Qa’ida in Irak. Ook zouden zij beiden ‘volgelingen’ zijn van de veroordeelde terrorist Djamel Beghal. Die laatste werd in 2005 veroordeeld voor het beramen van een zelfmoordaanslag.

Chérif Kouachi en Coulibaly hebben in 2010 geholpen een ontsnappingsplan voor de gevangen jihadist Smain Ait Ali Belkacem te beramen. Belkacem was verantwoordelijk voor het bombardement van de Parijse metro in 1995, waarbij 30 personen gewond raakten.

Coulibaly werd in 2013 veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar in verband met het ontsnappingsplan, maar kwam twee maanden geleden al vrij. Hij zou in 2009 de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy hebben ontmoet in het kader van een project over werkgelegenheid voor jongeren.

Boumeddienne en Coulibaly hebben sinds 2010 een relatie. Zij woonde in zijn huis terwijl hij zijn tijd in de gevangenis uitzat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.