buitenland

Zijn Zweedse moskee-aanvallen in gang gezet door ongeluk?

Door Servaas van der Laan - 05 januari 2015

Een vermoedelijk aangestoken brand in een moskee ten westen van de Zweedse hoofdstad Stockholm heeft navolging gekregen van twee andere moskeebranden in Zweden. Maar uit politiebronnen blijkt nu dat de brand helemaal niet is aangestoken.

Op Eerste Kerstdag breekt er brand uit in een moskee in Eskilstuna, een stad ten westen van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Vijf mensen raken gewond en de brandweer kan ternauwernood voorkomen dat het hele gebouw afbrandt.

Brandend voorwerp

Omdat een getuige zou hebben gezien dat er een brandend voorwerp de moskee in was geworpen, houdt de politie rekening met brandstichting.

Hoewel opzet niet is bewezen, laait in Zweden een debat over vreemdelingenhaat en islamofobie weer op. Linkse partijen hekelen de steeds groter wordende afkeer tegen islamitische immigranten, rechtse partijen veroordelen juist de toename van het grote aantal immigranten dat in Zweden wordt toegelaten. Of de brand daadwerkelijk is aangestoken vraagt niemand zich dan nog af.

Dynamiek

De brand in Eskilstuna wordt opgevolgd door twee incidenten bij andere moskeeën. Op 29 december en op 1 januari probeerden onbekenden vermoedelijk brand te stichten bij islamitische gebedshuizen in Eslöv en in Uppsala. Ook werden in het laatste geval haatdragende teksten op het gebouw geschreven.

De dynamiek is dan al niet meer te stoppen. Zweden gaan de straat op om te protesteren tegen vreemdelingenhaat. Anderen protesteren juist tegen het royale immigratiebeleid van de centrumlinkse regering. Afgelopen jaar arriveerden meer dan 100.000 asielzoekers in het Scandinavische land. Dit jaar worden het er vermoedelijk nog meer. De discussie reikt zelfs tot in Nederland waar de PVV zich moest uitspreken tegen brandstichting in moskeeën nadat hiertoe op Facebook werd opgeroepen.

Misverstand

De recente protesten tonen de werkelijke onvrede van veel Zweden, maar uit informatie van de politie blijkt nu dat de aanleiding vermoedelijk is gebaseerd op een misverstand.

De ‘getuige’ die zou hebben gezien dat de brand in de moskee van Eskilstuna is aangestoken, heeft zich nooit gemeld, zeggen politiefunctionarissen tegen het Zweedse televisiestation TV4. Ook het beschreven projectiel is nooit gevonden.

‘Er zijn duizenden manieren waarop een brand kan ontstaan,’ zei een politiewoordvoerder tegen persbureau AFP. Bewijzen van opzet zijn hoe dan ook nooit gevonden. Maar voor de opgelaaide discussie maakt dat al lang niet meer uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.