buitenland

‘Zo wisten terroristen Franse geheime dienst te misleiden’

Door Servaas van der Laan - 09 januari 2015

Een slapende tak van Al Qa’ida in Jemen bereidde de afgelopen jaren in het diepste geheim de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo voor. Door verder niet actief te zijn, werden de inlichtingendiensten misleid.

AQAP, de Jemenitische tak van terreurorganisatie Al-Qa’ida, heeft de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo inmiddels opgeëist.

Onder de radar

‘Het was een slimme en georganiseerde aanval op het vrije woord en de westerse wereld,’ zegt de Deense voormalige moslimfundamentalist en -geheim agent Morton Storm tegen nieuwszender ABC. ‘Wat ik uit ervaring en mijn kennis kan zeggen, is dat deze jongens erin zijn geslaagd de Franse inlichtingendiensten te misleiden door hen te doen geloven dat ze ooit extremisten waren, maar nu niet meer.’

Hij heeft het over de broers Chérif en Saïd Kouachi. Volgens Storm wisten ze zo onder de radar te blijven en konden ze in alle rust aan deze aanslag werken.

De aanname van Storm is serieus te nemen, omdat hij zelf jaren actief was bij AQAP.  Aanvankelijk had hij zich uit overtuiging bij de fundamentalisten aangesloten, maar, na tot inkeer te zijn gekomen, spioneerde hij er voor Europese inlichtingendiensten en de CIA.

Schone paspoorten

Bij AQAP ontmoette hij de beruchte rekruteur Anwar al-Awlaki die hem vroeg ‘westerse broeders’ naar Jemen te halen. ‘Er kwamen Europeanen naar Jemen voor een speciale training. Al-Awlaki vroeg me om Europeanen aan te leveren, en sommige moesten schone paspoorten hebben zodat ze op en neer konden reizen om trainingen te krijgen en vervolgens terug te gaan om aanslagen te plegen.’

Er zijn meer aanwijzingen dat de broers Kouachi banden hadden met de AQAP.

Volgens bronnen bij Amerikaanse inlichtingendiensten reisde de oudste broer Saïd naar Jemen in 2011 om er trainingen te krijgen. Beide broers stonden bovendien al jaren op een terreurlijst van de Amerikaanse overheid. Tegen Corinne Rey, de vrouw die onder dwang de deur open deed bij Charlie Hebdo, zeiden de twee terroristen lid te zijn van Al-Qa’ida in Jemen.

Vanmiddag eindigde de operatie die bedoeld was om de profeet ‘te wreken’. Ironisch genoeg vonden de broers, die een aanslag pleegden op de redactie van een weekblad, de dood in een drukkerij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.