buitenland

Amerikaanse IS-gijzelaar Kayla Jean Mueller toch gestorven

Door Elif Isitman - 10 februari 2015

De Amerikaanse Kayla Jean Mueller, die in Syrië werd gegijzeld door terreurbeweging Islamitische Staat (IS), is toch om het leven gekomen. Eerder bestond er hevige twijfel over het lot van de vrouw.

De Amerikaanse president Barack Obama bevestigde dinsdag haar dood. Hij gaf daarbij niet aan hoe zij is gestorven, maar dreigde wel dat de Verenigde Staten de terroristen die ‘verantwoordelijk zijn voor haar gevangenschap en dood zullen vinden en terecht zullen stellen’. Mueller zou de laatste Amerikaanse IS-gijzelaar zijn.

E-mail

Volgens de Amerikaanse zender CBS News ontving de familie van Mueller een e-mail van de terroristen met het bericht dat hun dochter dood is. Daarbij zat ook een foto van haar lichaam. Amerikaanse intelligentiediensten hebben de echtheid van de foto geverifieerd.

Haar familie heeft na de bevestiging van haar dood haar laatste brief vrijgegeven. Mueller schreef de brief in 2014 in gevangenschap met het vertrouwen dat ze uiteindelijk zou worden vrijgelaten. Zij zou hem aan haar celgenoten, die eerder vrijkwamen, hebben meegegeven.

Propaganda

IS postte vorige week vrijdag berichten op sociale media een foto dat de hulpverlener die dag door een bombardement van Jordanië op het IS-bolwerk Raqqa was gedood. Het  bericht werd begeleid door een foto van het bombardement en een gebouw dat in elkaar was gezakt. De Jordaniërs bombardeerden Raqqa uit wraak voor de verbranding van de Jordaanse piloot Moaz al-Kassasbeh.

Zowel de Amerikaanse als de Jordaanse ministeries van Buitenlandse Zaken gaven zaterdag aan dit bericht niet serieus te nemen en af te doen als propaganda, totdat er concreet bewijs zou worden geleverd voor haar dood. Het is vooralsnog nog steeds niet duidelijk of Kayla Mueller daadwerkelijk door het Jordaanse bombardement is omgekomen.

Mueller was afkomstig uit het stadje Prescott in de staat Arizona en werd in 2013 in Aleppo ontvoerd. Ze werkte in Syrië en Turkije als vrijwilliger voor een vluchtelingenorganisatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.