buitenland

Argentijnse president formeel aangeklaagd voor rol bij aanslag

Door Elif Isitman - 13 februari 2015

De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner wordt aangeklaagd voor het belemmeren van de rechtsgang in een onderzoek naar de terroristische aanslag op een Joods centrum in 1994. De basis van de klacht is het werk van de aanklager Alberto Nisman.

De formele aanklacht tegen president Fernández de Kircher kwam vrijdag.

Alberto Nisman werd op 19 januari dood in de badkamer van zijn woning aangetroffen. De dood van Nisman is nog steeds niet opgehelderd en bovendien dubieus, omdat hij stierf kort voordat hij het parlement zou informeren over de stand van zaken in zijn onderzoek. Volgens The Buenos Aires Herald heeft de politie vrijdag nog een inspectie uitgevoerd in het appartement van Nisman.

Beschermen

Gerardo Pollicita, de collega van Nisman, zei dat op grond van het onderzoek de president, de minister van Buitenlandse Zaken Héctor Timerman en enkele anderen ervan worden verdacht terroristen te beschermen, en dan vooral personen uit Iran. Ze zouden de schuldigen aan de aanslag het hand boven het hoofd hebben gehouden. In ruil daarvoor zou Argentinië olie ontvangen.

Schotwond

Nisman deed in januari aangifte tegen president Fernandez de Kirchner. Hij onderzocht haar mogelijke rol bij de bomaanslag. Hij heeft zijn lezing over de deal echter nooit uiteen kunnen zetten. Zijn levenloze lichaam werd in januari aangetroffen in de badkamer van zijn appartement. Naast zijn lichaam werd een pistool en kogelhuls aangetroffen. Hij zou aan een schot in het hoofd zijn overleden.

Er waren geen sporen van anderen te vinden en zijn appartement bleek van binnenuit afgesloten te zijn. Het Argentijnse Openbaar Ministerie houdt de mogelijkheid open dat hij zichzelf onder dwang heeft doodgeschoten, omdat is gebleken dat het pistool niet van hem was. Ook zijn geen kruitsporen aangetroffen op zijn lichaam.

Bij de aanslag op de Wederzijdse Israëlisch-Argentijnse Vereniging (AMIA) in juli 1994 in Buenos Aires werden 85 mensen gedood.  Het was de grootste aanslag in Argentinië en leidde, vanwege het antisemitische karakter, tot internationale beroering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.