buitenland

Australië gaat harder optreden tegen extremisten

Door Elif Isitman - 23 februari 2015

Australië scherpt de maatregelen aan om haatpredikers en extremisme in het land aan te pakken. Inwoners die als potentiële bedreiging worden gezien lopen het risico hun Australische nationaliteit te verliezen.

Dat verklaarde de Australische premier Tony Abbott maandag in de hoofdstad Canberra, schrijft persbureau Reuters. Naast het verliezen van hun paspoort, kunnen ook uitkeringen van mogelijke extremisten worden ingetrokken en kunnen ze een reisverbod krijgen.

Voordeel van de twijfel

‘We hebben ze te lang het voordeel van de twijfel gegeven,’ zei de Australische premier. Aanleiding voor de aangescherpte maatregelen is de gijzeling van het Lindt Chocolate Café Sydney in december vorig jaar. Daarbij kwamen drie mensen om het leven, onder wie de gijzelnemer Man Haron Monis.

Uit een zondag gepubliceerd rapport bleek dat een speciale veiligheidslijn in de dagen voorafgaand aan de gijzeling verontrustende telefoontjes over de man binnen kreeg. Politie en veiligheidsdiensten zagen echter geen indicatie voor een directe dreiging. ‘Op basis van de informatie die we toen hadden, viel hij ver buiten de groep van vierhonderd meest prominente anti-terreuronderzoeken,’ lichtte het rapport toe.

Toename

Abbott, die schuldbewust reageerde op de conclusies van het onderzoek, zei in Canberra dat de terreurdreiging in Australië toeneemt. Ook neemt volgens hem het aantal sympathisanten van organisaties als Islamitische Staat (IS) toe, en daarmee ook het aantal mogelijke terroristen.

Abbott stelde dat zeker negentig Australiërs meevechten met extremistische groeperingen in Syrië en Irak. Inmiddels zijn dertig van hen teruggekeerd en zijn er volgens de premier 140 actieve aanhangers in Australië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.