buitenland

Australië zag gevaar gijzelnemer Haron Monis over het hoofd

Door Elif Isitman - 22 februari 2015

Een speciale Australische veiligheidslijn kreeg achttien verontruste telefoontjes in de aanloop naar de gijzeling in het Lindt Chocolate Café in Sydney. De politie en veiligheidsdiensten zagen echter geen ‘indicatie voor een directe dreiging’.

Dit staat in het eerste officiële rapport van de Australische federale politie over de gijzeling, schrijft BBC zondag.  De telefoontjes kwamen in de drie dagen voor de gijzeling binnen en gingen vooral over Facebook-posts van Man Haron Monis, de gijzelnemer. Deze zouden radicaal en verontrustend zijn geweest.

Buiten de groep

De veiligheidsdiensten hadden niet verwacht dat de Iraanse man een terreurdaad zou plegen. Op basis van de informatie die veiligheidsdiensten toen hadden viel de man volgens het rapport ‘ver buiten de groep van vierhonderd meest prominente anti-terreuronderzoeken. Wel was de gijzelnemer een ‘goede bekende van de politie’ en was hij vaker het onderwerp geweest van veiligheidsonderzoeken.

Schuldbewust

De premier van Australië Tony Abbott reageerde schuldbewust op de conclusies van het rapport: ‘Het is simpel, het systeem heeft ons in de steek gelaten. Dit monster had duidelijk niet in onze gemeenschap moeten verkeren.’ Hij gaat nu evalueren of er veranderingen nodig zijn in het Australische straf- en immigratiesysteem.

Tijdens de zestien uur durende gijzeling in het café in december kwamen drie mensen om, onder wie gijzelnemer Haron Monis zelf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.