buitenland

Bedreigden bendes de Italiaanse marine bij redding vluchtelingen?

Door Tom Reijner - 16 februari 2015

De Italiaanse marine heeft dit weekeinde een ongekend aantal vluchtelingen uit de Middellandse Zee gered. In totaal twaalf boten met verstekelingen waren ten zuiden van het eiland Lampedusa in de problemen geraakt.

De Italianen wisten te voorkomen dat zo’n 2.100 vluchtelingen verdronken. Kustwachtschepen namen de mensen aan boord en hebben hen aan land gebracht.

Illegaal vervoer

Tijdens de reddingsoperatie zou de Italiaanse kustwacht zijn bedreigd door maffiabendes die zich met het illegale vervoer bezighouden. Gewapende criminelen dwongen een marine-eenheid om een leeg schip achter te laten, omdat de bendes het vaartuig wilden gebruiken voor een nieuwe overtocht vanuit Noord-Afrika.

Toen de Italianen zondag probeerden om de immigranten te redden van het koude zeewater en de hoge golven, kwam er een speedboot aan met daarin vier mensen die waren bewapend met kalasjnikovs, schrijft persbureau Reuters op basis van de Italiaanse minister van Transport, Maurizio Lupi.

Gammele bootjes

De gelukzoekers moeten grof geld (dikwijls duizenden euro’s) betalen voor de oversteek in gammele bootjes, die dan ook geregeld zinken. Daarbij komen veel vluchtelingen om het leven – eerder deze week nog honderden toen hun boot ten onder ging in de Middellandse Zee – maar soms weet de marine grote aantallen mensen te behoeden voor een wisse dood.

Zaterdag werden nog zeshonderd mensen gered. Een dag ervoor wist de kustwacht met behulp van twee vrachtschepen zo’n zevenhonderd vluchtelingen van overvolle rubberboten te halen. Die reddingsactie was niet ver uit de kust van Libië.

Noodsituatie

Rome spreekt van een noodsituatie en roept op tot actie in Libië, dat steeds chaotischer wordt en waar groeperingen, die claimen onder de vlag van Islamitische Staat (IS) te opereren, sterker worden. Doordat de wettige autoriteiten nauwelijks enige controle uitoefenen, kunnen mensensmokkelaars hun gang gaan en de bootjes de zee op sturen.

Italië is bereid om ‘strijd te leveren’ in Libië tegen de vele extremisten die het Noord-Afrikaanse land tot een zeer onveilige plek maken, zei de minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni.

Volgens de Italiaanse premier Matteo Renzi, die eerder voor een VN-interventie tegen IS pleitte, moet de Europese Unie onmiddellijk hulp bieden. Wij kunnen hier niet alleen verantwoordelijk voor zijn, zei hij in een interview met de Italiaanse publieke zender RAI TV.

De Italiaanse overheid heeft besloten om de deuren van de ambassade in Libië te sluiten. Medewerkers zijn teruggehaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.