buitenland

‘Bombardement op al-Baghdadi’, en IS ontvoert meer christenen

Door Elif Isitman - 26 februari 2015

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft minstens 220 christenen ontvoerd in het noordoosten van Syrië. Dit gebeurde tijdens een drie dagen durend offensief van de terroristen.

Dit meldt persbureau Reuters donderdag op basis van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. De terroristen zouden het drie dagen lang op de Assyrische christelijke minderheid in de regio van Hasaka, een overwegend Koerdische stad, gemunt hebben.

Arabische media melden verder dat bij bombardementen van de internationale coalitie tegen IS op het Iraakse grensstadje Al-Qaim in de nacht van woensdag op donderdag zeker zeventien IS-terroristen zijn gedood. De zelfbenoemde ‘kalief’ van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, zou ook in de gebombardeerde doelen aanwezig geweest zijn maar het is nog onduidelijk of hij gewond of gedood is.

Verdubbeling

IS voerde tijdens het offensief in de afgelopen drie dagen razzia’s uit in totaal tien dorpjes. Het aantal ontvoerde christenen in de regio is in de afgelopen dagen meer dan verdubbeld: twee dagen geleden lag het aantal nog op negentig. Over hun lot is niets bekend.

Honderden inwoners zijn op de vlucht geslagen naar de twee grootste steden in de Hasaka-provincie. Onder de mensen die ontvoerd werden zouden veel ouderen en kinderen zijn. Zij werden tijdens de razzia’s meegenomen naar door IS-gecontroleerde gebieden.

De massa-ontvoeringen komen in de nasleep van een aantal Koerdische overwinningen op IS in het noordoosten van Syrië. De terreurbeweging verliest daarmee aan terrein, aangezien het noordoosten een brug vormt tussen IS-territoria in Irak en Syrië. IS heeft de ontvoeringen nog niet geclaimd.

Systematisch

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten is ‘de helft van de IS-leiding in Irak’ inmiddels gedood. Dit zei de Amerikaanse generaal en voorman van de internationale coalitie tegen IS, John Allen woensdag tegen The Washington Post. Volgens de generaal zet de internationale coalitie in op het ‘systematisch opsporen en elimineren’ van het leiderschap van de terreurbeweging en begint dit, vooral in Irak, zijn vruchten af te werpen.

De Amerikanen helpen Irak met het voorbereiden van een operatie om de stad Mosul te heroveren uit de handen van de extremisten. De operatie zou in april of mei van dit jaar uitgevoerd moeten worden. Het wordt volgens Amerikaanse bronnen echter geen gemakkelijke opgave: de stad zou vol zitten met zelfmoordterroristen en mijnen.

De Amerikaanse oud-militair Michael Barbero heeft er weinig vertrouwen in dat de Irakezen dat ‘alleen’ af kunnen. ‘Voor deze operatie is een ‘gecoördineerd grond- en luchtoffensief nodig’, aldus Barbero, iets waar twee maanden volgens hem niet lang genoeg voor is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.