buitenland

Broos akkoord: Merkel belt met Moskou en Kiev

Door Tom Reijner - 17 februari 2015

De Duitse bondskanselier Angela Merkel hing dinsdag in alle vroegte aan de telefoon met de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense Petro Porosjenko. Ze hebben afspraken gemaakt over de invulling van het akkoord dat vorige week werd gesloten in Wit-Rusland.

De leiders willen dat de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) in het oosten van Oekraïne de ruimte moeten krijgen om de missie in het conflictgebied goed uit te voeren. Merkel, Porosjenko en Poetin zijn het eens geworden over de stappen die daartoe moeten worden genomen. Wat die stappen precies inhouden, is niet duidelijk.

Zware wapens

De OVSE zal toezien op de terugtrekking van zware wapens rond de frontlijn door beide partijen, het Oekraïense regeringsleger en de pro-Russische separatisten. Poetin moet zijn ‘invloed’ op de rebellen gebruiken om het staakt-het-vuren af te dwingen, drukten Merkel en Porosjenko de Russische leider op het hart.

Maar de vraag is of het Kremlin wel de controle heeft over alle eenheden van de rebellen. Hetzelfde geldt voor Kiev, dat ook niet alle groepen die in het oosten vechten aan een touwtje heeft, zoals de paramilitaire bewegingen als de Rechtse Sector en het Azov-bataljon.

Strategische stad

Van een echt staakt-het-vuren is nauwelijks sprake, aangezien er rond Debaltseve nog altijd hevig wordt gevochten. De wapens werden 40 minuten neergelegd, waarna de strijd weer opflakkerde, schrijft The Wall Street Journal.

Door het strategische karakter van de stad – Debaltseve is een belangrijk spoorwegknooppunt – willen zowel de rebellen als de soldaten die door Kiev zijn gestuurd van geen wijken weten. ‘Je kunt horen dat er geen staakt-het-vuren is. Debaltseve is ons land en we zullen Debaltseve innemen,’ zei een van de separatisten maandag niet ver van het front.

Een vertegenwoordiger van de separatisten, Denis Poesjilin, maakte vandaag onomwonden duidelijk dat de stad niet wordt losgelaten. Hij zei dat de separatisten de ‘morele plicht’ hebben de strijd daar voort te zetten omdat het om eigen grondgebied van de rebellen gaat. Zij hebben de regeringsmilitairen omsingeld.

Zwaar geschut

Kiev heeft een heel andere lezing. Omdat wij de hele tijd onder vuur liggen, kunnen de zware wapens helemaal niet worden teruggetrokken, zei Andrej Lisenko, woordvoerder van de Oekraïense manschappen.

Een door de rebellen voorgestelde veilige corridor, waardoor de soldaten zich veilig kunnen vertrekken, werd door Kiev van de hand gewezen, want ‘volgens de Minsk-akkoorden is Debaltseve van ons’.

Ook in Horlivka, een stad die door de opstandelingen is ingenomen, werd zondagnacht nog zwaar geschut ingezet – net nadat het staakt-het-vuren officieel van kracht was. Merkel zei gisteren zorgen te hebben over het broze bestand en spoorde de partijen aan om er alles aan te doen de afspraken na te komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.