buitenland

Cartoonfestival Frans museum afgelast vanwege terreurdreiging

Door Tom Reijner - 26 februari 2015

Het oorlogsmuseum Mémorial in de Franse stad Caen neemt naar eigen zeggen geen enkel risico: het cartoonfestival dat jaarlijks wordt gehouden, gaat niet door. Om veiligheidsredenen wordt de conferentie voor karikaturisten voorlopig geschrapt.

De genodigden en andere aanwezigen mogen niet in gevaar komen, meldt directeur Stéphane Grimaldi van het museum, waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Caen lag na de geallieerde invasie op de stranden van Normandië pal op de frontlijn.

Hackers

De website is volgens het hoofd van het oorlogsmuseum sinds de aanslagen in Kopenhagen meerdere keren het doelwit geweest van hackers. Verschillende Franse en buitenlandse gasten hadden het museum laten weten zich zorgen te maken, naar aanleiding van de gebeurtenissen in de Deense hoofdstad.

Op sociale media is teleurgesteld gereageerd op het annuleren van de conferentie, die in april zou plaatshebben. ‘Ik zou naar een enorme bijeenkomst van cartoonisten uit de hele wereld gaan. Helaas is het afgelast,’ twitterde de Amerikaanse tekenares Liza Donnelly.

Bloedbad

Eerder deze maand pleegde een terrorist van Palestijnse afkomst een terreuraanslag tijdens een debat over de vrijheid van meningsuiting. Dat had plaats in een cultureel centrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Een filmer die daarbij aanwezig was, werd gedood.

Het ogenschijnlijke doelwit van schutter Omar Abdel Hamid El-Hussein was de Zweedse cartoonist Lars Vilks, die overleefde, maar wel in allerijl moest onderduiken.

Begin januari richtten de radicaal-islamitische broers Cherif en Said Kouachi een bloedbad aan op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.