buitenland

‘Christelijke priester onthoofd door IS’

Door Servaas van der Laan - 05 februari 2015

Een Aramese priester, die 7 maanden geleden door Islamitische Staat (IS) werd ontvoerd, zou deze week zijn onthoofd. Andere bronnen spreken de ontvoering en de onthoofding tegen.

De Aramese priester Bulus Ya’qub werd deze week onthoofd in het Ghazlani Camp ten zuiden van Mosul, melden lokale media. Eerder werd zijn kerk al door IS-militanten opgeblazen.

Brute moordpartijen

De Aramese Beweging voor de Mensenrechten (ABM) luidt de noodklok over ‘brute moordpartijen’ op Aramese christenen die consequent buiten de media blijven.

Volgens ABM heeft IS de Syrisch-Orthodoxe kathedraal in Mosul tot een moskee ongevormd en zijn de kruizen van meer dan 30 kerken in Mosul verwijderd.

Verzwegen

‘Door deze moordpartijen te verzwijgen lijkt de Aramese christelijke minderheid in het noorden van Irak voor het Westen al dood en begraven te zijn en kan IS gewoon haar gang gaan om dit beeld ook in werkelijkheid om te zetten,’ laat de Aramese beweging in een verklaring weten.

‘In de ogen van veel zich bij de gebeurtenissen in Syrië en Irak betrokken Nederlanders lijkt het alsof alleen Koerden en Jezidi’s slachtoffer van ISIS zijn en blijft de grote groep Aramese christenen in deze regio onbenoemd.’

De vervolging van christelijke geestelijken in met name Syrië is sinds de opkomst van IS een groot probleem. Eerder verdwenen de Syrisch-orthodoxe en Grieks-orthodoxe aartsbisschoppen Yuhanna Ibrahim en Paulus Yazici spoorloos tijdens hun terugreis uit Turkije naar hun woonplaats Aleppo. Zij werden nooit meer teruggevonden.

Bericht ontkend

Het bericht over de onthoofding van de priester kan lastig worden geverifieerd. Andere bronnen ontkennen dat de ontvoering überhaupt heeft plaatsgevonden.

‘Naast de Syrisch-orthodoxe en Grieks-orthodoxe aartsbisschoppen Yuhanna Ibrahim en Paulus Yazigi zijn er geen geestelijken ontvoerd door ISIS of andere duivelse organisaties,’ meldt een bron aan elsevier.nl. De Chaldeeuwse Patriarch in Irak zegt op de website Asia Newsdat er geen christelijke leiders meer in handen zijn van IS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.