buitenland

Cuba: ‘Amerika mag politieke dissidenten niet langer steunen’

Door Elif Isitman - 03 februari 2015

Cuba heeft de Amerikanen gewaarschuwd in aanloop naar de diplomatieke onderhandelingen tussen de twee landen in april. ‘Amerikaanse diplomaten moeten dissidenten van de Cubaanse overheid niet langer steunen.’

Dit zei Josefina Vidal, onderhandelaar van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, tijdens een interview op de Cubaanse staatstelevisie. Bij nakoming van deze voorwaarde kunnen de echte onderhandelingen volgens de Cubaanse regering pas starten.

Embargo

De twee landen willen sinds december de diplomatieke banden aanhalen en voerden in januari al gesprekken waaruit bekend werd wat dit concreet betekent.

Amerikaanse sancties op onder meer handel, banken, verzekeringen en reisverkeer worden bijvoorbeeld opgeheven. Het Amerikaanse embargo tegen Cuba, dat al vijftig jaar bestaat, wordt daarmee flink versoepeld.

Oppositie

Vidal waarschuwt de Verenigde Staten nu ook om zich niet met de ‘interne zaken te bemoeien: ‘Als de Verenigde Staten vrij verkeer wil voor haar diplomaten in Cuba, moeten ze stoppen ze in te zetten om politieke dissidenten te steunen’.

Het totale vrije van verkeer van diplomaten, iets wat door de Amerikanen is geopperd, kan pas bestaan wanneer Washington het ‘stimuleren van elementen die ingaan tegen de belangen van de overheid van het Cubaanse volk’ staken, aldus Vidal.

Vrijheid van meningsuiting

De communistische regering van Cuba duldt vrijwel geen tegenspraak van dissidenten ontvangt daar al lange tijd kritiek over, vooral vanuit Amerikaanse hoek. De Verenigde Staten steunen naar eigen zeggen Cubaanse activisten die gebruik maken van vrijheid van meningsuiting.

Onder dissidenten heersen overigens gemengde gevoelens over de Amerikaanse toenadering tot Cuba: waar sommigen de versoepeling van de strikte beperkingen zien als een nieuwe kansen, voelen anderen zich weer verraden, schrijft The Washington Post.

Op een regionale bijeenkomst in Panama in april zullen de Amerikaanse president Barack Obama en de Cubaanse president Raùl Castro elkaar voor het eerst in lange tijd ontmoeten. De ontmoeting zou een symbolisch begin van het herstel van de diplomatieke banden moeten signaleren.

De waarschuwing van Vidal over eventuele Amerikaanse ‘inmenging’ impliceert echter dat de onderhandelingen nog wel eens stroever zouden kunnen verlopen dan gedacht: ‘we ruilen onze soevereiniteit niet in voor de opheffing van het embargo. Afgezien daarvan is alles bespreekbaar’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.