buitenland

De NAVO paradeert bij grens Rusland

Door Tom Reijner - 25 februari 2015

Amerikaanse vlaggen, tanks en ander zwaar geschut: het was dinsdag allemaal te zien in Narva, een stad in Estland, die pal naast de grens met Rusland ligt. Waarom daar, en niet gewoon in de hoofdstad Tallinn?

De noordelijkst gelegen Baltische staat vierde gisteren zijn Onafhankelijkheidsdag met een militaire parade. Daarbij was ook een afvaardiging van het Amerikaanse leger aanwezig. Ook Nederland en andere NAVO-landen deden mee aan de show.

Vragen

Volgens de Russische staatszender Russia Today leverde Nederland vier gevechtsvoertuigen van Zweedse makelij. Naast de 1.300 soldaten uit Estland zelf liepen er 100 Nederlandse, Spaanse, Litouwse en Letse soldaten mee met de optocht, weet The Telegraph.

De militaire voertuigen zouden vlak langs grenscontroleposten zijn gereden. Te midden van alle spanningen tussen het Kremlin en de westerse leiders roept vooral de locatie van de parade vragen op.

Want waarom kon het op zich legitieme evenement niet gewoon in de hoofdstad Tallinn worden gehouden? De NAVO lijkt een duidelijk signaal af te willen geven aan Moskou: torn niet aan de soevereiniteit van de Baltische landen, want anders krijg je met ons te maken.

Stoet

Er bestaat vrees dat de Russische president Vladimir Poetin, na Oekraïne, ook uit is op onrust in vooral Estland en Letland, waar een aanzienlijke Russische minderheid woont. Die voelt zich achtergesteld bij de rest van de bevolking.

De stoet door de straten van Narva is om die reden nog eens extra pikant, omdat de meerderheid van de 65.000 inwoners van de industriestad Russischtalig is. Vanuit de stad loopt een weg rechtstreeks naar Sint-Petersburg, de Russische miljoenenstad én geboortestad van Poetin.

Provocatie

Het machtsvertoon kan mogelijkerwijs zowel aan de andere kant van de grens, alsook in de plaats zelf, als een flinke provocatie worden gezien. De Estse autoriteiten verdedigen hun recht op het houden van dit soort manifestaties.

‘Narva is een deel van de NAVO, net zoals New York en Istanbul dat zijn. De NAVO verdedigt iedere vierkante meter van zijn territorium,’ zei premier Taavi Roivas in een toespraak in Tallinn, schrijft Russia Today.

Rusland heeft na de Koude Oorlog veel geklaagd over de uitbreiding van de NAVO in oostelijke richting. Het militaire bondgenootschap staat sinds 2004 letterlijk aan de grens met de machtige oosterbuur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.