buitenland

De wraak van Jordanië: twee terroristen geëxecuteerd

Door Shari Deira - 04 februari 2015

Jordanië heeft twee terroristen gedood uit wraak op de moord van de Jordaanse piloot Moaz al-Kassasbeh. De Iraakse Sajida al-Rishawi en Ziad al-Karbouli zijn enkele uren nadat IS de video publiceerde, om het leven gebracht.

De Jordaanse regering zei al snel nadat de video waarop te zien is dat Al-Kassasbeh in brand is gestoken, dat het land zou beginnen met het executeren van gevangenen met de doodstraf. Al-Rishawi en Al-Karbouli waren de eerste gevangenen die zijn geëxecuteerd.

‘Het bloed van de martelaar zal niet vergeefs gevloeid hebben en onze wraak zal de omvang van de pijn hebben die alle Jordaniërs is toegebracht,’ verklaarde het leger.

Bomgordel

Het ziet ernaar uit dat Jordanië vijf andere ter dood veroordeelden ook zal executeren. Al-Rishawi en Al-Karbouli werden woensdag overgebracht naar de al-Suwaqa gevangenis, waar executies meestal plaatshebben. De twee zijn bij zonsopgang door ophanging om het leven gebracht.

In 2005 kreeg Al-Rishawi de doodstraf opgelegd vanwege betrokkenheid bij een zelfmoordaanslag in de Jordaanse hoofdstad Amman. Ze had het voorzien op het Raddison hotel, maar haar bomgordel ging niet af.

IS eiste eerder de vrijlating van Al-Rishawi in ruil voor de twee Japanners, die inmiddels door de terreurorganisatie zijn onthoofd. De deadline van de onderhandelingen werd steeds uitgesteld en het zou Japan nauwelijks zijn gelukt om contact te onderhouden met IS.

Jordanië bood aan om het leven van de terroriste te sparen, als piloot Al-Kassasbeh zou worden vrijgelaten. Vermoedelijk is Al-Kassasbeh al op 3 januari levend verbrand door IS.

De tweede gevangene die is geëxecuteerd, Al-Karbouli, komt ook uit Irak en zou lid zijn van terreurbeweging Al-Qa’ida. Hij werd in 2008 ter dood veroordeeld omdat hij een Jordaniër had vermoord.

Held

Koning Abdullah II van Jordanië was dinsdag op bezoek bij de Amerikaanse president Barack Obama. In een televisietoespraak zei de Koning, die ooit zelf in het leger zat, dat Al-Kassasbeh een held was die de strijd wilde aangaan met de jihadisten van IS.

‘Vandaag staan we samen achter de familie van Al-Kassasbeh,’ zei de Jordaanse Koning. ‘Dit maakt ons alleen maar sterker en meer verenigd.’ Hij heeft zijn bezoek aan Washington ingekort en is na een gesprek met Obama teruggevlogen naar Jordanië.

Volgens koning Abdullah is de moord op Al-Kassasbeh ‘een laffe terreurdaad van een groep die niets met de islam te maken heeft’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.