buitenland

Debaltseve valt in handen van separatisten

Door Tom Reijner - 18 februari 2015

Het Oekraïense regeringsleger heeft de plaats Debaltseve moeten opgeven. De pro-Russische separatisten hebben de verwoede strijd rond de strategische stad gewonnen, bleek woensdag.

De Oekraiense president Petro Porosjenko bevestigde in een videoboodschap dat zijn leger zich inderdaad heeft teruggetrokken. De Europese Unie dreigt met ‘gepaste maatregelen’ als de gevechten in het oosten van Oekraine doorgaan. Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini zijn de acties van de rebellen een ‘duidelijke schending‘ van het staakt-het-vuren dat werd gesloten in Minsk.

Propaganda

De pro-Russische separatisten zouden volgens de parlementariër hebben geprobeerd om te voorkomen dat de Oekraïense militairen Debaltseve verlaten.

Het Russische persbureau Ria Novosti liet eerder weten dat honderden militairen van het leger zich hebben overgegeven. De regering in Kiev sprak de lezing op haar beurt weer tegen.

Daarmee wordt nog eens onderstreept dat de strijd om de macht in de oostelijke regio van Oekraïne naast een zeer gewelddadige ook een propagandastrijd is: beide partijen hebben er belang bij om berichten in hun voordeel te verspreiden.

De Russische president Vladimir Poetin had gisteren een dringende oproep voor de Oekraïense manschappen: vecht niet langer in Debaltseve en geef je over aan de rebellen. Hopelijk strijken de rebellen over hun hart en bieden ze gevangengenomen soldaten de kans om snel terug te keren naar hun families, zei de leider van Rusland.

Terreinwinst

Het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten vochten de afgelopen tijd om het spoorknooppunt in het oosten van Oekraïne, en ook na de in Minsk bereikte wapenstilstand ging het geweld gewoon door. De separatisten omsingelden het stadje en bestookten het met raketten. Dinsdag werd duidelijk dat de rebellen snel terrein wonnen.

De rebellen vonden dat de wapenstilstand niet van toepassing was op Debaltseve en vochten door. Oekraïne weigerde vervolgens de zware wapens zoals artillerie en raketten terug te trekken van het front. Ook die afspraak maakte deel uit van het akkoord en de wapenstilstand, beklonken in de Wit-Russische hoofdstad. De gevechten, die feitelijk nooit zijn gestaakt, halen het vredesplan voor Oekraïne onderuit. De Amerikaanse regering legt intussen de schuld van de situatie rond Debaltseve bij het Kremlin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.