buitenland

Denen komen met anti-terreurplan na aanslagen Kopenhagen

Door Tom Reijner - 19 februari 2015

Na de aanslagen van Omar Abdel Hamid El-Hussein (22) voert Denemarken de anti-terreurmaatregelen flink op. De Deense regering heeft daar heel wat geld voor over.

‘Denemarken heeft vijanden en dat weten we,’ zei premier Helle Thorning-Schmidt donderdag, ‘maar het zijn vijanden waartegen we ons kunnen verdedigen’.

Twaalf punten

Zij wil de komende vier jaar 135 miljoen euro uittrekken voor de bestrijding van terrorisme. Dat geld gaat naar onder meer de politie- en inlichtingendiensten, die criminelen en andere verdachte personen steviger in de gaten moeten houden.

Het pakket maatregelen telt twaalf punten, waaronder betere IT-systemen en meer medewerkers. Daarnaast wil de regering de radicalisering in gevangenissen tegengaan en meer gegevens opslaan van bijvoorbeeld vliegtuigpassagiers.

Synagoge

Vandaag werd bekend dat het wapen waarmee de terrorist afgelopen weekeinde twee mensen doodschoot – de filmer Finn Nørgaard en een Joodse bewaker van de synagoge – is gestolen van een lid van de Hjemmevaernet, de Deense versie van de Nationale Reserve.

Na zijn daad werd El-Hussein doodgeschoten door de politie. De extremist had een Palestijnse achtergrond. Hij was een bekende van de politie vanwege eerder gepleegde misdrijven en lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij was net twee weken vrij na een celstraf na een steekpartij.

Doelwit

Had de aanslag kunnen worden voorkomen? De Deense inlichtingendiensten kregen namelijk van de gevangenisautoriteiten een waarschuwing, waaruit bleek dat El-Hussein mogelijk aan het radicaliseren was en dat hij ernaar verlangde om zich aan te sluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat.

Maar de dienst (in Denemarken bekend onder de aanduiding ‘PET’) zegt geen concrete aanwijzingen te hebben gehad dat de veroordeelde crimineel een aanslag aan het plannen was.

De Zweedse cartoonist Lars Vilks, het waarschijnlijke doelwit van de eerste aanslag in Kopenhagen in een cultureel centrum, zit nog altijd ondergedoken op een geheim adres.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.