buitenland

Drie Britse schoolmeisjes van de radar verdwenen: naar IS?

Door Tom Reijner - 20 februari 2015

De Britse politie zoekt drie schoolmeisjes uit het oosten van Londen. Er wordt gevreesd dat ze via Turkije naar Syrië reizen, om zich aan te sluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De Londense politie heeft vrijdag om hulp gevraagd om twee meisjes van vijftien, Shamima Begum en een meisje van wie de naam niet is vrijgegeven, en een meisje van zestien jaar oud, Kadiza Sultana, op te sporen, melden verschillende media, waaronder de BBC.

Dagtripje

Ze zijn samen op 17 februari van huis vertrokken. Tegen hun ouders vertelden zij dat ze een dagtripje gingen maken, maar werden vervolgens plotseling opgemerkt op een Turkse luchthaven. Het bleek dat zij van het vliegveld London Gatwick naar Turkije waren gevlogen.

Richard Walton van de anti-terreureenheid van de Britse recherche hoopt dat de drie nog in Turkije zijn en bijvoorbeeld via Turkse sociale media kunnen worden benaderd en overgehaald terug te keren, schrijft The Telegraph.

Kalifaat

Want als zij zich eenmaal ophouden in het ‘kalifaat’, is de kans bijzonder klein dat de tieners nog terug naar huis komen, vreest de politie, met de nogal overbodige toevoeging dat de plek bekendstaat als ‘extreem gevaarlijk‘.

De meisjes onderhielden in het Verenigd Koninkrijk nauwe banden met een andere vijftienjarige die in december naar Syrië is gereisd. De politiediensten maken zich grote zorgen over deze tendens. ‘We zijn erg bezorgd over het aantal meisjes en jonge vrouwen dat naar IS in Syrië is gegaan of wil gaan,’ aldus Walton.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.