buitenland

Dure Romereis: 45.000 euro boete p.p. voor Feyenoord-vandalen

Door Servaas van der Laan - 19 februari 2015

Voor zeker acht Feyenoord-supporters is de trip naar Rome voor de wedstrijd tegen AS Roma uitgelopen op een financieel drama. Zij kregen elk een gevangenisstraf van zes maanden opgelegd die is omgezet in een boete van 45.000 euro per persoon.

Via Italiaans snelrecht zijn in Rome de eerste acht supporters berecht die woensdagavond werden opgepakt tijdens de rellen in de Italiaanse hoofdstad.

45.000 euro boete

Zij kregen ieder een gevangenisstraf van zes maanden die automatisch is omgezet naar een boete van 45.000 euro per persoon, meldt persbureau Ansa. Ook hebben zij een locatieverbod gekregen voor de stad Rome. Ze worden op dit moment naar de luchthaven Fiumicino gereden waar ze op het vliegtuig naar Nederland worden gezet.

Het gaat om jongeren tussen de 20 en 28 jaar die volgens ooggetuigen zwaar gehavend voor de rechter verschenen. De rechter deelde de zware straffen uit omdat de supporters onder meer tegen monumenten hadden geplast. In Rome hebben historische monumenten een beschermde status en vandalisme wordt om die reden extra zwaar gestraft.

Relschoppers

In totaal werden woensdagavond 15 relschoppers opgepakt. Vijftien van hen zullen nog voor de snelrechter verschijnen. Op filmpjes van getuigen is te zien hoe woensdag de ‘Plundering van Rome’ begon op het Campo de’ Fiori in het centrum van Rome.

Een grote groep van hoofdzakelijk dronken supporters zorgde voor overlast op het plein. Op de filmpjes is te zien dat ze met flessen gooien, vuurwerk afsteken, tegen monumenten plassen en luidruchtig zijn. Toen er opstootjes ontstonden, besloten de carabinieri in te grijpen. Er werden enkele stevige charges uitgevoerd waarbij meerdere fans gewond raakten.

Rome drooggelegd

Door de ongeregeldheden besloot het stadsbestuur om in grote delen van de stad een alcoholverbod in te stellen. Toch is het ook in de aanloop van de wedstrijd weer onrustig in de stad.

Fans hingen rond bij de Spaanse trappen en gooiden bierflesjes en sigarettenpeuken in de Fontana della Barcaccia, de fontein met de ‘lekkende boot’ van Pietro Bernini. Op deze livecam is de ravage die de supporters daar achterlaten, te zien.

Nieuwe confrontaties

De meeste fans zijn intussen richting stadio Olimpico gegaan waar zij extra vroeg terechtkunnen. Wie een kaartje heeft kan per bus vanaf het park Villa Borghese naar het stadion gaan.

Maar er zijn ook enkele honderden fans die geen kaartje hebben. Zij proberen het stadion hoe dan ook te voet bereiken: vanuit de binnenstad is dat een wandeling van zeker een uur. Helikopters circuleren boven de stad en houden de supportersgroepen in de gaten. Omdat de politie wil voorkomen dat de fans het stadion bereiken, worden nieuwe confrontaties niet uitgesloten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.