buitenland

Egypte neemt wraak op IS na onthoofding christenen

Door Tom Reijner - 16 februari 2015

De Egyptische luchtmacht heeft maandagochtend bommen laten vallen op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in buurland Libië. De actie komt na de publicatie zondag van een video met de onthoofding van 21 koptische christenen door de terreurbeweging.

De aanval was gericht op kampen, trainingsplaatsen en wapenopslagplaatsen van IS, meldt het leger volgens de Egyptische staats-tv. Daarbij zouden tientallen doden zijn gevallen. President Abdel Fatah al-Sisi had al gezegd dat zijn land het recht had om met een passend antwoord te komen na de brute executies. Het Arabische land heeft de internationale coalitie tegen IS opgeroepen ook doelen van de terreurbeweging in Libië aan te vallen.

Strand

Op de video is te zien hoe een groep koptische christenen uit Egypte wordt geëxecuteerd. De kopten zouden zijn ontvoerd en onthoofd op een strand in Libië. De christenen waren volgens de terroristen doelwit vanwege hun geloof.

In het filmpje worden de slachtoffers aangeduid als ‘mensen van het kruis, volgelingen van de vijandige Egyptische kerk’, meldt BBC News. De video zou zijn opgenomen in de buurt van de Libische hoofdstad Tripoli.

‘We staan ten zuiden van Rome,’ zegt een van de beulen. In de video klinken dreigende woorden voor christenen. ‘Veiligheid voor jullie kruisvaarders is iets wat jullie alleen maar kunnen wensen.’

Hetzelfde dorp

Het was al bekend dat de 21 Egyptische gastarbeiders waren gedood. De Libische autoriteiten hebben zaterdag de claim van IS over de massamoord bevestigd. Veel arme Egyptenaren reizen naar het buurland om er naar werk te zoeken, ook al wordt Libië verscheurd door talrijke milities die elkaar bevechten. De zeer radicale ideologie van IS heeft al een tijdje voet aan de grond gekregen in het land, vanuit Syrië en Irak, waar de terreurbeweging een kalifaat heeft uitgeroepen. Veel van de ontvoerde mannen kwamen uit hetzelfde dorp. Sommigen zouden familie van elkaar zijn.

De executies leiden internationaal tot scherpe reacties. De Amerikaanse regering noemt de onthoofding van de christenen op het strand een ‘laffe’ daad. ‘Deze gruwelijke daad onderstreept opnieuw de dringende behoefte aan een politieke oplossing voor het conflict in Libië,’ zei  een woordvoerder van het Witte Huis. De Egyptische overheid kondigde kort na de publicatie van de video zeven dagen van nationale rouw af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.