buitenland

Erdogan hekelt sociale media, maar stuurt nu toch eerste tweet

Door Tom Reijner - 10 februari 2015

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stond lange tijd bekend om zijn aversie tegen sociale media, waaronder Twitter. Maar hij lijkt nu overstag te zijn gegaan: zijn eerste tweet is een feit.

De Turkse president ontzegde Turken enige tijd de toegang tot het medium, vermoedelijk omdat hij niet uit kon staan dat er kritische berichten over zijn beleid op Twitter verschenen.

Sociale media zijn als het ‘mes van een moordenaar’, daar doe ik echt niet aan mee, verklaarde president trots. Twitter zou volgens hem worden ‘uitgeroeid‘.

Groot publiek

Maar nu lijkt de leider van Turkije in te zien dat je met Twitter snel een groot publiek kan bereiken. Een anti-rookcampagne deed hem besluiten om zijn eerste tweet te versturen, op de ‘dag tegen tabak’. ‘Houd jezelf in bedwang, het gaat hier om gif’ waarschuwde Erdogan, met de hashtag # SigarayaTeslimOlma, ‘geef niet toe aan sigaretten’.

Hij besloot de tweet met zijn initialen, RTE. In dat geval zijn de tweets van de president zelf, zegt Muhacit Kucukyilmaz, het communicatiehoofd van het presidentiële kantoor. Voorheen werd ook al getwitterd vanaf het account, dat sinds augustus 2009 bestaat, maar die tweets kwamen ‘gewoon’ van zijn woordvoerders. Maar wat nu precies ten grondslag ligt aan de draai van de president, wilde de woordvoerder niet zeggen, schrijft The Guardian.

Uitbrander

Wel is duidelijk dat de islamistische politicus niets moet hebben van sigaretten en rokende mensen. Roken wordt als ‘haram’ beschouwd binnen de islam. Een optocht van de president begin november werd ontsierd door een ruzie tussen de president en een man die rokend in een café langs de kant van de weg stond. Die kreeg een fikse uitbrander van de president.

Erdogan riep naar de roker dat hij daar ogenblikkelijk mee moest stoppen, omdat op roken in de publieke ruimte een straf stond. Boze tongen beweren dat het niet om de sigaret ging, maar dat vooral om het feit dat de cafébezoeker niet zwaaide.

Sociale media zijn in het verleden vaak het doelwit geweest van Erdogan. Vorig jaar werden er geheime opnames online gezet, waarop de president te horen was.

Hij gaf de opdracht aan zijn zoon om grote sommen geld veilig te stellen. Toen de gesprekken uitlekten, was Erdogan erg boos. Prompt werden YouTube en Twitter geblokkeerd. Nadien werd de ban weer opgeheven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.