buitenland

EU: even geen nieuwe sancties Rusland vanwege vredesoverleg

Door Tom Reijner - 09 februari 2015

De Europese Unie (EU) wil de zogeheten zwarte lijst met daarop Russen en pro-Russische separatisten die betrokken zijn bij het conflict in Oekraïne, verder uitbreiden. Maar vanwege mogelijke vredesonderhandelingen worden de sancties op de lange baan geschoven.

Dat besluit hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag genomen. Er worden negentien nieuwe namen van personen en negen instellingen aan de lijst toegevoegd.

Zwarte lijst

Net als anderen op de zwarte lijst kunnen zij niet meer bij hun bankrekeningen die zij in de EU hebben geopend. Ook mogen zij de Unie niet betreden. Welke personen op de lijst staan, is niet duidelijk.

Maar de nieuwe strafmaatregelen tegen personen zullen pas na 16 februari van kracht worden, om de vredesonderhandelingen woensdag in Minsk een kans te geven. Het uitstel komt er om ‘ruimte te geven aan de huidige diplomatieke inspanningen,’ klinkt het in Brussel. ‘Het moet gewoon lukken,’ sprak de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) over de ophanden zijnde gesprekken.

Kemphanen

In de Wit-Russische hoofdstad komen de Russische president Vladimir Poetin, zijn collega Petro Porosjenko en de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande, bijeen.

Dat hebben de leiders zondag afgesproken tijdens een conference call. Daarmee lijkt het initiatief van Merkel en Hollande, die samen naar Kiev en Moskou gingen, om nog een poging te doen om de kemphanen aan tafel te krijgen, vooralsnog succesvol te zijn.

Het uiteindelijke doel is vrede, maar een staakt-het-vuren zal, nu de strijd in Oost-Oekraïne de afgelopen tijd weer is opgelaaid en er veel (burger)doden vallen, als een diplomatiek succes worden gezien.

Van haard en huis

Er moet iets gebeuren: er vielen sinds het conflict al meer dan 5.000 doden. 1,5 miljoen mensen zijn van haard en huis verdreven, terwijl de vechtende partijen zich steeds dieper ingraven aan het front. Een bloedbad in havenstad Marioepol was voor de EU mede aanleiding om de sancties eind januari verder aan te scherpen.

Intussen is Merkel op het vliegtuig gestapt naar de Verenigde Staten, voor een gesprek met president Barack Obama. Washington denkt er serieus over na om verdedigingswapen aan Kiev te geven, iets waar de Duitse bondskanselier zeer op tegen is. Die wapens gaan de crisis echt niet oplossen, denkt zij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.