buitenland

Explosie in menigte tijdens vredesmars door Charkov

Door Elif Isitman - 22 februari 2015

Door een ontploffing in de stad Charkov in Oekraïne zijn zondag zeker drie mensen omgekomen, onder wie vermoedelijk een politieagent, en zeker tien mensen gewond geraakt. Ze liepen mee in een vredesmars door de stad.

Dit meldden verschillende Russische en Oekraïense media. Het explosief zou uit een voorbijrijdende auto zijn gegooid in een menigte van ongeveer vijfhonderd man, die net begonnen was aan de mars.

Volgens ooggetuigen zou het om een handgranaat gaan. Een medewerker van de Oekraïense veiligheidsdienst liet weten dat er vier verdachten zijn opgepakt. Er wordt nu onderzocht of het om een terreuraanval gaat.

Wapens

Het zouden Oekraïners zijn die in de Russische stad Belgorod, net over de grens bij Charkov, wapens zouden hebben gekregen en door Russen zouden zijn geïnstrueerd. De mars was georganiseerd om de soldaten te herdenken die zijn gesneuveld in de strijd met de pro-Russische separatisten.

Charkov ligt in gebied dat in handen is van de Oekraïense regering, zeker 70 kilometer van Donbas, het gebied waar de pro-Russische separatisten heersen.

Mars van Waardigheid

In Kiev is zondagmiddag een grote herdenking begonnen. Tijdens de ‘Mars van Waardigheid’ herdenken Oekraïners de doden die vielen tijdens de protesten in Kiev vorig jaar.

Op het Maidanplein betoogden toen duizenden mensen tegen de voormalige president Viktor Janoekovitsj. De dagenlange betogingen eindigden in een bloedbad, waarbij meer dan honderd doden vielen. Verscheidene Europese leiders zijn bij de herdenking aanwezig.

Intussen woedt de strijd in Oost-Oekraïne ondanks het staakt-het-vuren van vorige week ook nog door. Volgens Kiev zijn de pro-Russische separatisten een troepenmacht aan het opbouwen in de buurt van de havenstad Marioepol. De regering vreest een offensief.

Ook zou Rusland sinds vrijdag meer dan twintig tanks en tien raketsystemen het land hebben binnen gestuurd.

Gevangenen

Toch is er een klein succesje geboekt naar aanleiding van het akkoord van Minsk, dat vorige week werd gesloten. De eerste stap werd dit weekend afgerond toen Oekraïne en de separatisten bijna tweehonderd gevangenen ruilden. Oekraïne liet 52 rebellen vrij en de separatisten droegen 139 militairen over aan Kiev. Zondag zou er ook een begin zijn gemaakt aan het terugtrekken van zware wapens van de frontlinie in het oosten van Oekraïne.

Tijdens de onderhandelingen over het Minsk-akkoord werd afgesproken dat de strijdende partijen zware wapens, zoals artillerie en raketten, zouden terugtrekken. Toen de strijd rond met name het stadje Debaltseve doorging, gaven beide kampen geen gehoor aan die voorwaarde. Debaltseve viel deze week echter in handen van de separatisten, waarop de strijd luwde. De aangekondigde terugtrekking van de zware wapens lijkt hier het gevolg van.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.