buitenland

Feyenoord veroordeelt wangedrag ‘supporters’ in Rome

Door Elif Isitman - 19 februari 2015

Bij de aanhoudende rellen in Rome voorafgaand aan de voetbalwedstrijd AS Roma – Feyenoord zijn woensdag en donderdag zeker vijftig Feyenoord-hooligans opgepakt. Algemeen directeur Eric Gudde veroordeelt het gedrag van de hooligans.

Ook kort voordat de wedstrijd donderdagavond begon raakten de hooligans weer slaags met de politie. Zeker tien agenten en ‘veel’ supporters raakten gewond, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het was een ‘treurige’ vertoning, zegt een woordvoerder van de Nederlandse ambassade.

Rookbommen

Er zouden zesduizend Feyenoorders in totaal naar Rome zijn afgereisd voor de wedstrijd tegen AS Roma. De Feyenoord-hooligans gooiden met onder meer rookbommen, flessen en sigarettenpeuken. Ze vernielden auto’s, motoren en prullenbakken toen ze werden verdreven door de politie. De supporters zouden tijdens de rellen zeer dronken zijn geweest en takelden verschillende monumenten toe. In Rome hebben historische monumenten een beschermde status en vandalisme wordt om die reden extra zwaar gestraft.

Volgens getuigen zag een deel van de binnenstad van Rome eruit als een ‘slagveld’. Berichten dat fans van AS Roma bij de rellen betrokken waren, zijn er niet of nauwelijks.

Het aantal arrestanten liep donderdagavond op. De rechter deelde flinke straffen uit aan de relschoppers. Drie kregen een celstraf van zestien maanden, zes anderen acht maanden en tien hooligans troffen schikkingen en moeten in totaal honderdduizenden euro’s boete betalen.

Plaatsvervangende schaamte

De PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken hebben schriftelijke Kamervragen gesteld over de ‘zichzelf Feyenoord-supporters noemende Nederlanders in Rome’. Ze willen weten of de ministers Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie en Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de gevoelens van ‘afschuw en plaatsvervangende schaamte’ delen. Ook willen de Kamerleden weten of burgemeesters op grond van misdragingen in het buitenland straks een meldplicht kunnen opleggen aan supporters.

‘Het is een teken van barbaarsheid en onbeschoftheid’, zo sprak de Italiaanse premier Matteo Renzi over het gedrag van de Feyenoordsupporters. ‘Het enige persbericht dat Feyenoord nu moet uitbrengen, telt maar vijf letters: ‘scusa’. Ze moeten beginnen met hun excuses te maken in plaats van deze onbeschofterikken te verdedigen’, aldus Renzi op de Italiaanse televisie. Algemeen directeur Eric Gudde van Feyenoord noemt het gedrag van een deel van de aanhang van de Rotterdamse club donderdag in Rome ‘volstrekt verwerpelijk’ en neemt namens de club afstand van de gebeurtenissen.

De rellen om de voetbalwedstrijd bleken een stuk dynamischer dan de Europa League-wedstrijd zelf: Feyenoord-AS Roma in de eindigde in een 1-1 gelijkspel. De returnwedstrijd is aanstaande donderdag in de Rotterdamse Kuip.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.