buitenland

Flinke celstraf voor leider en leden van Sharia4Belgium

Door Shari Deira - 11 februari 2015

Fouad Belkacem, de leider van Sharia4Belgium, is woensdag veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar. De rechter oordeelt dat Sharia4Belgium een terroristisch doel had, door met een gewapende strijd een islamitische staat te realiseren.

Belkacem wordt door de rechter gezien als ‘ondubbelzinnig verantwoordelijk voor de radicalisering van de jonge leden’. Behalve een celstraf, krijgt Belkacem ook een boete van 5.000 euro, oordeelde de rechtbank in Antwerpen.

Ronselen

Belkacem stoomde jongeren klaar voor ‘de gewapende strijd waarin geen plaats is voor democratische waarden’. De rechter acht het bewezen dat Belkacem de leider was van de terroristische organisatie Sharia4Belgium, die jongeren ronselde om naar Syrië te gaan.

‘Alle leidende figuren, met uitzondering van Fouad Belkacem zijn vertrokken naar Syrië en hebben zich aangesloten bij twee groeperingen aldaar,’ luidt het oordeel. ‘De leden zijn aanhangers van het gewelddadige jihadistische ideeëngoed. (…) Sharia4Belgium wilde vanuit gewelddadig jihadisme bestaande regimes omverwerpen en vervangen door totalitaire islamitische staat.’

De straf voor Belkacem is lager dan de eis van vijftien jaar cel van het Openbaar Ministerie. Daarbovenop eist het OM een boete van 30.000 euro. De advocaten van Belkacem eiste vrijspraak, omdat hun cliënt enkel een provocateur zou zijn, geen terrorist.

Celstraffen

Syriëganger Jejoen Bontinck, die door zijn vader werd teruggehaald uit het door oorlog verscheurde land, is volgens de rechtbank niet gehersenspoeld en was een actief lid van de groepering. ‘Hij koos er zelf voor om naar Syrië te vertrekken,’ oordeelt de rechter. Bontinck krijgt een voorwaardelijk celstraf van veertig maanden voorwaardelijk.

Ook andere leden van Sharia4Belgium hebben jarenlange celstraffen opgelegd gekregen, variërend van een tot vijf jaar. Het OM heeft inmiddels de arrestatie gevraagd van nog veertig andere verdachten, onder wie twee mannen van wie wordt gevreesd dat ze snel naar Syrië zullen terugkeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.