buitenland

Gebrek aan bewijs: aanklagers vragen vrijspraak Strauss-Kahn

Door Elif Isitman - 17 februari 2015

Franse aanklagers hebben dinsdag in de rechtbank in Lille om vrijspraak gevraagd voor Dominique Strauss-Kahn. Een dag eerder trokken een aantal prostituees hun aanklacht al in.

Het lijkt erop alsof Dominique Strauss-Kahn opgelucht kan ademhalen. De voormalige baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt niet langer vervolgd. Hij werd verdacht van het runnen van een prostitutienetwerk en het organiseren van orgies en seksfeesten. Deze hadden vooral plaats in het Carlton Hotel in de Franse stad Lille.

Vriendengroep

,,Ik eis zijn volledige vrijspraak”, zei aanklager Frederic Fevre dinsdag in de rechtbank van Lille. ,,Iedereen mag zijn seksleven zelf inrichten, mits de grenzen van de wet niet worden overschreden.”

Aanklager Fevre benadrukte dinsdag dat geen sprake was van een ,,maffianetwerk”, maar van een ,,groep vrienden” die orgies organiseerde

Opmerkelijk genoeg trokken vier van de zes prostituees die zelf deelnamen aan de seksfeesten voor Strauss-Kahn maandag hun aanklacht in. Dinsdag trok nog een vijfde prostituee haar aanklacht in, schrijft BBC. Wanneer hij schuldig bevonden zou worden, zouden de vrouwen een schadeclaim kunnen innen.

De ingetrokken aanklachten kwamen als een verrassing, en maken de kans dat Strauss-Kahn wordt vrijgesproken aanzienlijk groter.

Pooier

Volgens de advocaten van de prostituees zou er te weinig bewijs zijn dat Strauss-Kahn zich schuldig maakte aan souteneurschap, het uitoefenen van pooier-achtige activiteiten.

De aanklagers lijken zich hier nu bij aan te sluiten. Om een veroordeling tot stand te laten komen, zou het Openbaar Ministerie moeten bewijzen dat Strauss-Kahn zich bewust was van het feit dat de vrouwen waarmee hij seks had prostituees waren. De voormalige IMF-topman heeft altijd volgehouden niet te hebben geweten dat de vrouwen in kwestie werden betaald voor hun seksuele activiteiten.

Het Franse Openbaar Ministerie concludeerde in 2013 ook al dat de zaak lastig rond te krijgen is. Het OM vroeg de onderzoeksrechters toen om een sepot, maar kreeg toen het verzoek toch door te gaan met de vervolging van Strauss-Kahn.

Prostitutie is niet strafbaar in Frankrijk, maar het organiseren en het (financieel) profiteren ervan wel. Er staat een gevangenisstraf van maximaal tien jaar op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.