buitenland

Geen bewijs van IS voor dood van ‘laatste Amerikaanse gijzelaar’

Door Elif Isitman - 07 februari 2015

Er is geen bewijs geleverd voor de dood van de Amerikaanse vrouwelijke gijzelaar Kayla Jean Mueller (26) door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De Amerikanen blijven wel ‘ernstig bezorgd’ over haar lot.

Dit zei een woordvoerder van de nationale veiligheidsraad van de Verenigde Staten tegen USA Today. IS deed vrijdagavond een Twitterbericht uit waarin stond dat Kayla Jean Mueller was omgekomen door een Jordaanse luchtaanval op IS-doelen. Bij het bericht stond ook een foto van de plek waar de bom zou hebben ingeslagen, maar dit is geen concreet bewijs.

Criminele propaganda

Jordanië stelt enigszins verbitterd dat IS wel vaker misleidende informatie verspreidt: zo beweerden de terroristen eerder dat de gevangengenomen Jordaanse gevechtsvlieger Moaz al-Kassasbeh nog in leven was, terwijl hij een maand daarvoor al was gedood.  ‘Het maakt deel uit van hun criminele propaganda,’ aldus een woordvoerder van de Jordaanse regering.

Vrijwilliger

De 26-jarige Mueller komt uit het stadje Prescott in de Amerikaanse staat Arizona en werd in 2013 in de Syrische stad Aleppo ontvoerd. Na haar studie politicologie deed zij vrijwilligerswerk in onder meer India en Israël en de Verenigde Staten.

Daarna vertrok zij naar de Turks-Syrische grens om Syrische vluchtelingen te helpen.

In augustus 2013 werd zij ontvoerd door de terroristen van IS. Voor zover bekend, is zij de ‘laatste Amerikaanse gijzelaar’. Als de berichten over haar dood wel blijken te kloppen, is zij de vierde Amerikaanse gijzelaar die tijdens het gevangenschap door IS om het leven komt. Hulpverlener Peter Kassig en journalisten James Foley en Steven Sotloff gingen haar voor.

De Amerikaanse president Barack Obama maakte eerder al een statement deze week waarin hij aangaf dat IS een Amerikaanse vrouw gegijzeld hield. Toen wilden de autoriteiten haar naam echter niet prijsgeven, uit veiligheidsoverwegingen. De familie van Mueller heeft IS gevraagd direct contact met hen op te nemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.