buitenland

Generaal Middendorp: we hebben IS flink teruggedrongen

Door Servaas van der Laan - 05 februari 2015

De internationale troepenmacht waar ook het Nederlandse leger aan meedoet, heeft terreurgroepering Islamitische Staat (IS) flink teruggedrongen op Iraaks grondgebied. IS heeft de afgelopen periode ‘zware verliezen geleden’.

Het gaat niet goed met de terroristische organisatie IS. Door de bombardementen van de ‘coalition of the willing’ heeft de groepering in Irak ‘zware verliezen geleden’ en hebben ze een groot deel van de bezette grond moeten opgeven.

Teruggedrongen

Dat heeft Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp donderdag gezegd tijdens een persbijeenkomst in Den Haag. Volgens de generaal zijn de IS-strijders flink teruggedrongen in Irak en is 50 procent van het leiderschap van de organisatie aangepakt.

Om de volledige controle over het gebied te krijgen, moeten er grondtroepen worden ingezet. Daarom zullen de komende periode Irakezen en Koerden door militairen van de internationale troepenmacht worden getraind.

Nederland heeft de afgelopen periode 499 vluchten uitgevoerd waarbij 300 keer wapens zijn gebruikt. Nederlandse doelen waren hoofdzakelijk opslagplaatsen, konvooien, infrastructuur en vijandelijke eenheden.

De dood van de Jordaanse piloot had volgens Middendorp ‘een grote impact’ op de Nederlandse vliegers, maar heeft er ook voor gezorgd dat zij ‘nog meer vastberaden zijn om de strijd voort te zetten’. Risico’s voor de Nederlandse F-16-vliegers zijn volgens Middendorp nooit uit te sluiten, ‘maar ze zijn wel heel klein’. De vliegers krijgen ook training om niet in handen van IS te vallen en mogen, als ze op de grond terecht komen, hun dienstwapen gebruiken.

Tot slot zei Middendorp dat Nederlandse militairen zich op de grond in Irak in burgerkleding verplaatsen. De komende periode zal verder worden ingezet op training van onder meer Peshmerga-strijders. Ook zijn er op de luchthaven van Bagdad trainingen door speciale eenheden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.