buitenland

Geruchten over Russische militaire bases in EU-lidstaat Cyprus

Door Laura van Dijk - 09 februari 2015

Cypriotische president Nicos Anastasiades zou hebben aangekondigd dat er twee Russische militaire bases op het eiland komen, maar in werkelijkheid klopt weinig van de geruchten. Het bericht komt op het moment dat de spanningen tussen Rusland en het Westen hoog oplopen.

De Russische krant Rossiiskaya Gazeta deed de beweringen. Het zou gaan om een luchtbasis vlakbij Paphos en een marinebasis in Limassol. Anastasiades zou het verdrag op 25 februari, bij een bezoek aan Moskou, tekenen. Op dit moment kunnen de Russen al een beroep doen op de Cypriotische bases – die van niet-militaire aard zijn – voor het bijtanken van schepen en bij humanitaire missies.

Sancties

Cyprus is lid van de Europese Unie (EU) – maar geen lid van de NAVO – en stemde vorig jaar als één van de 28 lidstaten in met sancties tegen Rusland als gevolg van de Oekraïne-crisis, het land gaf echter wel wat tegengas. ‘We willen verdere verslechtering van de relatie tussen Rusland en de Europese Unie voorkomen,’ zei Anastasiades als reactie.

De geruchten over militaire bases komen op het moment dat de spanningen tussen Rusland en het Westen hoog oplopen vanwege de Oekraïne-crisis en de toenadering tussen Griekenland en Rusland. Maandag werd bekend dat de EU vanwege de Oekraïense vredesonderhandelingen in Minsk de nieuwe sancties tegen het Europees-Aziatische land uitstelt.

Ontkenning

De Cypriotische minister van Buitenlandse Zaken Ioannis Kasoulides ontkent echter elke bewering over de militaire bases, meldt het Cyprische persbureau CNA. ‘Er is absoluut geen sprake van de komst van Russische lucht- of marinebases op Cyprische bodem.’

Het zou in werkelijkheid gaan over de vernieuwing van een bestaande samenwerkingsovereenkomst tussen de landen. Jaren geleden – voordat Cyprus lid werd van de EU – heeft Cyprus militaire uitrusting, zoals luchtafweerraketten, van Rusland gekocht. Voor de onderhoud van het materiaal is samenwerking met Rusland nodig.

Harald Hameleers van de Cypriotische ambassade in Den Haag bevestigt eveneens dat ‘die vraag door Rusland nooit is gesteld’. ‘Er komen helemaal geen Russische militaire bases, dat zijn geruchten.’ Wie het bericht mogelijk in de wereld heeft geholpen, wist Hameleers niet.

Juist om dergelijke misverstanden te voorkomen worden op dit moment een verdrag opgesteld over de bestaande afspraken, vertelde Hameleers. De Cypriotische president benadrukte wel dat ‘de landen traditioneel goede relaties hebben, dat zal niet veranderen’.

‘Russisch geld’

De Rossiiskaya Gazeta beweerde verder dat in ruil voor de zogenaamde militaire bases het EU-land financiële hulp van Rusland zou ontvangen om de bezweken bankensector weer op orde te krijgen. Een dergelijke afspraak zou bovendien in het belang van Rusland zelf zijn, omdat zij sinds 1990 veel Russisch geld op het eiland hebben ondergebracht. In Cyprus golden belastingvoordelen waar het economisch ingestorte Rusland gebruik van wilde maken.

Daarnaast is Cyprus de op drie na grootste buitenlandse investeerder in Rusland. Ook werd het eiland bijna direct erkend door zijn bondgenoot na de onafhankelijkheid van Engeland in 1960. Sindsdien is de relatie tussen beiden slechts verbeterd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.